Το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα βρεθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να παρακολουθήσει τις ομιλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, της Προέδρου της Βραζιλίας και του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο γεύμα του Μπαν κι-Μουν και το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία προς τους επικεφαλείς των αντιπροσωπειών.

Όπως ανέφερε στο Mega, ο Μιχάλης Ιγνατίου, στην δεξίωση που θα παραθέσει ο κ. Ομπάμα, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος έχει κλείσει τις διμερείς επαφές του και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μόνο για δυο μέρες, επομένως η δυνατότητα για κάτι περισσότερο είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους Προέδρους της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και πιθανόν της Βενεζουέλας. Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, η συζήτηση αναμένεται να εστιαστεί σε διμερείς σχέσεις, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα και τη ναυτιλιακή συνεργασία.

Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, μιλώντας στο Mega για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις προσεχείς ημέρες ανέφερε πως “στόχος, σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ενίσχυση των επαφών σε διεθνές επίπεδο” και πως “ο Πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς αρχηγούς κρατών εκτός Ευρώπης και να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο η κατεύθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής της κυβέρνησης”.