Αλ. Τσίπρας: Σκληρή δουλειά χωρίς ιδιοτέλειες και λιγότερη τηλεόραση

Σκληρή δουλειά και λιγότερα συνθήματα ζήτησε από τους Υπουργούς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. “Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε μια και μόνο λέξη. Δουλειά. Σκληρή δουλειά, χωρίς ιδιοτέλειες αλλά με συλλογικότητα με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε”, τόνισε. Απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τους ανέφερε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους είναι ότι δεν είναι μόνιμοι και υπογράμμισε ότι “κανείς μας δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε σας. Ανήκουν στον ελληνικό λαό, κι εσείς καλείστε για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα τα στελεχώσετε και να τα υπηρετήσετε. Να ανταποκριθείτε στην ευθύνη που σας αναθέτει ο ελληνικός λαός. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν αντιστοιχεί στο δικό μας αξιακό και πολιτικό πλαίσιο και δεν θα γίνεται αποδεκτή”.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ακόμη στους Υπουργούς του ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν έχοντας στο μυαλό τους ότι “έχει ο Θεός”. Παράλληλα σημείωσε ότι “ο χρόνος είναι περιορισμένος. Πρέπει να βιαστείτε, να παράξετε έργο” και διεμήνυσε ότι “η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του έργου όλων θα είναι διαρκής και καθημερινή”. Σε έξι μήνες από σήμερα, όπως είπε, ο καθένας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει αναλυτικό απολογισμό των πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του χαρτοφυλακίου του και με βάση αυτόν θα κριθεί.

Μάλιστα τους κάλεσε να σταματήσουν άμεσα “τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις διαρκείς δημόσιες δηλώσεις” και τόνισε με νόημα ότι “σας επέλεξα για υπουργούς, για να κυβερνάτε και να λύνετε τα προβλήματα του ελληνικού λαού, όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών. Υπάρχουν άλλοι που μπορούν να κάνουν αυτό αποτελεσματικά. Βουλευτές, εκπρόσωποι τύπου των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος. Δεν είναι δουλειά των υπουργών οι τηλεοπτικές εμφανίσεις. Δουλειά των υπουργών είναι να βρίσκονται στα υπουργεία κι εκεί που παρουσιάζονται προβλήματα. Σας διαβεβαιώνει ότι μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του όχι με τα πολλά λόγια. Το ύφος της νέας διακυβέρνησης μπορεί να συνοψιστεί στο λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά”.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως μακροπρόθεσμό στόχο “σε τέσσερα χρόνια από σήμερα να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα έχει βγει από την κρίση, θα έχει φύγει την επιτροπεία των δανειστών και θα έχει επιστρέψει σε μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο”. Τον χαρακτήρισε μάλιστα απόλυτα εφικτό, “αρκεί να τολμήσουμε μεγάλες τομές και αλλαγές εντός της χώρας και να δουλέψουμε σκληρά”.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες, όπως εξήγησε, η πρώτη εξ αυτών είναι η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, χωρίς χρονοτριβή, με πρώτο βήμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα επιτρέψει να ξεκίνησει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των δύσκολων σημείων της συμφωνίας, ενώ επισήμανε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει μόνο “αγκάθια”, αλλά και σειρά θετικών δράσεων και ανοιχτών ζητημάτων που τέθηκαν με την επιμονή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Για αοριστολογία, γενικολογία και ευχολόγια κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την «έκθεση ιδεών» που «διάβασε» στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τη Ν.Δ. στην τοποθέτηση δεν υπήρξε «τίποτε συγκεκριμένο για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο. Τίποτε ουσιαστικό για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Τίποτε για τα επόμενα βήματα της οικονομίας, τα νέα μέτρα, τους νέους φόρους, τις συντάξεις» και κατέληξε λέγοντας ότι «το μόνο σαφές ήταν η έπαρσή του, η καθεστωτική αντίληψη και η προειδοποίησή του πως θα κρίνει τους υπουργούς του σε έξι μήνες».

Το μεθεπόμενο Σάββατο 3 Οκτωβρίου θα γίνει η ορκωμοσία των Βουλευτών και την Κυριακή η εκλογή Προεδρείου και Αντιπροέδρων Βουλής. Την Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις.