Πολιτικές "Ερινύες" τρία χρόνια μετά...

Κανείς δεν θέλει να εμπλέξει το όνομά του στη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012, με την ευθύνη, τρία χρόνια μετά και με απίστευτη αφορμή, να τη ρίχνει ο ένας στον άλλο.

Έτσι, ο Ανδρέας Λοβέρδος ενοχλήθηκε από τη στάση του Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κριτική από το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, «έδειξε» τον πρώην Υπουργό ως μόνο υπεύθυνο για την διαπόμπευση.

Με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν επρόκειτο για δική του απόφαση, αλλά για παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο κ. Μπόλαρης.

Η ανακοίνωση Λοβέρδου αναλυτικά:

«Σε συνέχεια των σημερινών δηλώσεων του κ. Μπόλαρη, ο οποίος υποστηρίζει πως η απόφαση της δημοσίευσης φωτογραφιών των συλληφθέντων οροθετικών γυναικών το 2012 ήταν της τότε κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργού Υγείας, σας ενημερώνουμε πως σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ( αλλά και με την πραγματικότητα) :

»Την 28η Απριλίου 2012, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών με την υπ’ αριθμό 22/2012 Διάταξη του παρήγγειλε κατ’ εφαρμογή της Διάταξης του άρθρου 2, της Ποινικής Δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος των (….) για βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και λοιπών αδικημάτων, την οποία και συνόδευσε με φωτογραφίες και τα λοιπά τους προσδιοριστικά στοιχεία των ταυτοτήτων τους.

»(…) Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων , με την απόφαση 128/12, κατέληξε στα εξής: Α) Η δημοσιοποίηση των Ποινικών Διώξεων και των λοιπών προσδιοριστικών της ταυτότητας του κατηγορούμενου στοιχείων, ρυθμίζεται αποκλειστικά από τη Διάταξη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται για συγκεκριμένα αδικήματα η δημοσίευση των φωτογραφιών, μόνο μετά από Διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Εφετών και αποσκοπεί στην προστασία του πληθυσμού. (…)

»Συνεπώς, η απόφαση δημοσίευσης δεν ήταν του τότε Υπουργού Υγείας, αλλά αποκλειστικά και μόνο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Ο κ. Μπόλαρης, ως μέλος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ -ΝΔ- ΛΑΟΣ, αλλά και όλοι όσοι παίρνουν το λόγο επί του θέματος, οφείλουν να γνωρίζουν αυτό το οποίο διευκρινίστηκε από την ίδια την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων στη Βουλή των Ελλήνων.»

Ο σημερινός υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δηλώσει ότι για το θέμα ήταν υπεύθυνος ο τότε αρμόδιος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν είχα καμία ανάμειξη με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των οροθετικών και αυτό γιατί δεν είχα καμία αρμοδιότητα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.
Ομως, όπως σημειώνει ο ΣΚΑΪ, σε δηλώσεις του ως υφυπουργός Υγείας το 2012 στο σταθμό, είχε υπερασπιστεί την απόφαση του υπουργείου για τις οροθετικές γυναίκες.

Aπάντηση στο Τμήμα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του νυν υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι το Τμήμα «δεν εκφράζει την επίσημη πολιτική του κόμματος».