Τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των κρατών της Μέσης Ανατολής για το προσφυγικό, ζήτησε η Μέρκελ

Σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη στήριξη των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μαζικής εισροής προσφύγων που θέλουν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μαζικής εξόδου. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη στήριξη των διατλαντικών εταίρων μας, των ΗΠΑ, καθώς και με τη Ρωσία και τα κράτη της περιοχής της Μέσης Ανατολής, λόγω της τρομακτικής κατάστασης στη Συρία».

Κατά την ίδια, η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Στη χθεσινή σύνοδο αποφασίστηκαν περιορισμένα μέτρα για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχθηκαν πως το πρόβλημα θα είναι μακροχρόνιο και θα ενταθεί σημαντικά.

Ο Προεδρεύων της Συνόδου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως αναμένει «εκατομμύρια πιθανών προσφύγων από τη Συρία μόνο, για να μην αναφέρω το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία. Το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών δεν έχει έρθει ακόμα», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Κατά τον ίδιο, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τα εξωτερικά της σύνορα, διότι διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Οι πολιτικές στις οποίες συμφώνησαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στόχο να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η χορήγηση περισσοτέρων χρημάτων στους γείτονες της Συρίας για τη στέγαση και ενσωμάτωση των προσφύγων από τη Συρία. Στην Τουρκία μόνο θα δοθούν έως και 1 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα χρήματα θα δοθούν για τη δημιουργία ευρωπαϊκών συνοριακών σταθμών και σταθμών ελέγχου.

Παράλληλα, προβλέπονται περισσότεροι πόροι για τις ευρωπαϊκές εκείνες χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την μαζική εισροή των προσφύγων/μεταναστών, ενώ θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ΕΕ στην υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ και στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Επίσης, η Ελλάδα και η Ιταλία θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να έχουν δημιουργήσει «hotspots» με ειδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο θα καταγράφει και θα παίρνει τα δακτυλικά αποτυπώματα των νεοαφιχθέντων προσφύγων/μεταναστών και να ξεκινήσουν τη διαδικασία της μετεγκατάστασης Σύριων και άλλων ανθρώπων που μπορούν να λάβουν το status του πρόσφυγα σε άλλες χώρες της ΕΕ και να απελάσουν αυτούς που κρίνονται ανεπιθύμητοι οικονομικοί μετανάστες.

Εντάσεις και ενστάσεις

Πάντως, αν και το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν «καλύτερο του αναμενόμενου» -όπως είπαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες-, η πολιτική που επιθυμείται να ακολουθηθεί για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα εξακολουθεί να διχάζει και να δημιουργεί εντάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Αυστρίας είχαν μια «αρκετά έντονη» συζήτηση στη Σύνοδο. Μάλιστα, μετά το πέρας της Συνόδου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε πως η Αυστρία και η Γερμανία έχουν δύο επιλογές: είτε να αποδεχθούν τους φράχτες για να σταματήσει η εισροή προσφύγων/μεταναστών, ή «αν δεν τους αρέσει ο φράχτης, μπορούν να αφήσουν τους μετανάστες να μπουν στην Αυστρία και τη Γερμανία». Νωρίτερα, πριν τη Σύνοδο, ο ίδιος είχε κατηγορήσει τη Γερμανία για «ηθικό ιμπερεαλισμό», διότι ενθαρρύνει τους πρόσφυγες από τη Συρία να προσπαθήσουν να φτάσουν στα σύνορα της Γερμανίας.

Η καγκελάριος Μέρκελ, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, είπε πως «φράχτες επί φραχτών δεν είναι ο τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να προστατέψουμε μόνοι μας τα εξωτερικά μας σύνορα χωρίς να μιλήσουμε με την Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στις πολιτικές της Ουγγαρίας, προειδοποίησε πως οι χώρες που δεν μοιράζονται τα ιδανικά του μπλοκ θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι η Σλοβακία έχει πει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση που έλαβαν την Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών για τις ποσοστώσεις σε ό,τι αφορά στην κατανομή των προσφύγων.

Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία ψήφισαν κατά του συγκεκριμένου σχεδίου χθες το βράδυ, όμως ασκήθηκε βέτο στην άρνησή τους από άλλες χώρες-μέλη.

Κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς προειδοποίησε πως αν δεν διευθετηθεί σωστά η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, θα υπάρξει άνοδος του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην ήπειρο.

Κατά τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει καλύτερη προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστεί το κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και φτωχές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι χώρες στις οποίες φτάνουν οι άνθρωποι είναι σε καλύτερη θέση να διασφαλίσουν ότι υπάρχει καταγραφή των ανθρώπων, ότι αυτοί που δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου θα επαναπατριστούν γρήγορα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, αν δεν μπορέσουμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις, θα δείτε μια εκτίναξη της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο».

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Εν τω μεταξύ, σε κήρυγμά του ο ανώτατος Μουφτής της Ρωσίας, Ταλγκάτ Τατζουντίν, έκανε λόγο για δυο μέτρα και δυο σταθμά στη Δύση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η αλαζονεία είναι υπεροψία και περιφρόνηση απέναντι στους ανθρώπους και απέναντι στην αλήθεια. Αυτά είναι τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που βλέπουμε σήμερα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και, προς μεγάλη λύπη και ντροπή, ακόμα και στις διεθνείς σχέσεις χωρών και εθνών», είπε.

«Όλη η παλιά καλή Ευρώπη βράζει -από πού προέρχονται αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, γιατί σπεύδουν εδώ αυτοί οι άπιστοι, εισβάλλοντας στην ηρεμία και την ευημερία των πολιτισμένων και νομοταγών πολιτών;»

«Ευτυχώς, βλέπουμε επίσης ένα σημαντικό αριθμό Ευρωπαίων που εξακολουθούν να έχουν ψυχή και ταπεινότητα, που καλωσορίζουν καλόκαρδα τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής που επιβίωσαν και δεν πνίγηκαν στη Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, το τελευταίο έτος η Ρωσία έχει δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία και εκατομμύρια μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. «Ζήτησε βοήθεια από κανέναν η Ρωσία; Όχι», είπε ο Μουφτής.