Μέρκελ: Να βρούμε τρόπους καταπολέμησης των αιτίων που γεννούν πρόσφυγες

«Προσπαθούμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε ως Ευρωπαίοι στην καταπολέμηση των αιτιών των προσφυγικών ροών», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Είναι σημαντικό καθήκον, τόνισε, να στείλουμε τα σωστά μηνύματα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποδεχθεί 2 εκατ. πρόσφυγες.

«Μετά την επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Τουρκία, θα μιλήσω και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν θα τα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

«Η απόφαση που λάβαμε πρέπει να συνοδεύεται με έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα λεγόμενα hot spots, όπου ελέγχονται οι πρόσφυγες» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η ΕΕ θα αναλάβει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη δράση για το προσφυγικό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ό,τι χρειάζονται στους καταυλισμούς και να μην σκέφτονται καν να πραγματοποιήσουν αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι.

Πρέπει να έχουμε αποτελέσματα ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.