Προσφυγικό και μεταρρυθμίσεις συζήτησαν Γιουνκέρ - Τσίπρας

Θερμά υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν μάλιστα, όπως συνηθίζει, ήταν ιδιαίτερος εκδηλωτικός, καθώς αγκάλιασε και φίλησε τόσο τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και τον Νίκο Παππά που τον συνόδευε.

Η συνάντηση του Γιουνκέρ με τον Τσίπρα επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της σημερινής Συνόδου Κορυφής και στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Στην 50λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν, όπως αναφέρει το imerisia,gr, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκαν τα σημεία που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, χωρίς περαιτέρω χάσιμο χρόνου. Παρών, στη συνάντηση, ήταν και ο Μάρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της task force, της υπηρεσίας της Κομισιόν που στόχο έχει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.