Suddeutsche Zeitung: Οι πέντε προτεραιότητες του Τσίπρα

Για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας για τη νέα του κυβέρνηση κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung”, αναφέροντας συγκεκριμένα πέντε μέτωπα στα οποία ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες του.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σταθεροποιήσει τις τράπεζες, να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών, να ενισχύσει την οικονομία, να μειώσει την ανεργία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και διαμηνύει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

1. Προτεραιότητά του είναι να κάνει χαρούμενους τους δανειστές. Ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τον Οκτώβριο το κουαρτέτο θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να δει κατά πόσο η Αθήνα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε με τη συμφωνία των Βρυξελλών.

2. Δεύτερη προτεραιότητά του είναι να καταστήσει εκ νέου λειτουργικές τις τράπεζες. Οι τράπεζες παίζουν σημαντικό ρόλο στην κρίση χρέους, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι «υπό τον κίνδυνο να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, αρκετοί Έλληνες απέσυραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Τα ταμειακά αποθέματα εξαντλήθηκαν και στη συνέχεια η κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες και εισήγαγε τα capital controls».

3. Να ανοίξει την κάνουλα για ρευστότητα με στόχο την ενίσχυση της χωλαίνουσας οικονομίας. Όπως επισημαίνει ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος, Ματίας Κούλα, η βάση γι’ αυτό δεν είναι μόνο οι υγιείς αλλά και η άμεση απελευθέρωση της αγοράς και σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μειώσει τον δείκτη ανεργίας στη χώρα που είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε (25%).

4. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, λαμβάνοντας υπόψη του ότι αρκετοί Έλληνες δεν είναι σύμφωνοι με το Μνημόνιο. Ο Τσίπρας συμφώνησε με τους πιστωτές για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, γεγονός όμως που βρίσκει αντίθετους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αρχικά είχε απορρίψει τις ιδιωτικοποιήσεις, τώρα πρέπει να εφαρμόσει «το παλιό», γράφει η εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung”.

5. Εκτός από τα προαναφερθέντα, ένα επιπλέον καθήκον του είναι να ασκήσει αριστερή πολιτική. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα υπάρχει περιορισμένος χώρος για να μπορέσει ο κ. Τσίπρας να δώσει το στίγμα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχει δεσμευτεί ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα είναι η πάταξη της διαφθοράς.