Τσίπρας: Δέσμευση να βγει ο τόπος από την δυσκολία των τελευταίων πέντε χρόνων

«Πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη δυσκολία που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτή είναι η δική μας δέσμευση» δήλωσε παραλαμβάνοντας από την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκε, λίγο νωρίτερα, με πολιτικό όρκο, για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από τον οποίο είχε λάβει και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.  Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι στενοί συνεργάτες του Νίκος Παππάς και Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε στην τιμή και τη συνείδησή του να τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την απερχόμενη υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Επιστρέφω μετά από σχεδόν ένα μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας την ανάμνηση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης πίσω μου, έχοντας όμως και την αισιοδοξία ότι όταν κάποια στιγμή, όταν θα φεύγω κι εγώ από εδώ, θα έχουν φύγει αυτές οι αναμνήσεις και θα έχουν αντικατασταθεί με καλύτερες αναμνήσεις, πιο δημιουργικές.

»Πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη δυσκολία που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μπορέσει να φύγει από αυτή τη μεγάλη δυσκολία ο τόπος και ο λαός και να γίνει ξανά η χώρα μας ισχυρή, ισότιμος εταίρος στην ΕΕ και ο λαός μας περήφανος και αξιοπρεπής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

paradosi-paralabi-maksimou-thanou-tsipras

Aπό την πλευρά της, η απερχόμενη Πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. «Σας συγχαίρω για τη νίκη του κόμματός σας και για την επανεκλογή σας» υπογράμμισε παράλληλα.

Ο λαός, συνέχισε, σας περιέβαλε και πάλι με την εμπιστοσύνη του. «Καλείστε να εφαρμόσετε το δύσκολο έργο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσετε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση» υπερθεμάτισε η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, η κ. Θάνου παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της, το πρόβλημα οξύνθηκε. «Χάρη στα μέτρα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόστηκαν από την υπηρεσιακή, το πρόβλημα τείνει προς αποκλιμάκωση», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για το καλύτερο αποτέλεσμα» σημείωσε η κ. Θάνου και τόνισε ότι η υπηρεσιακή Κυβέρνηση συνέβαλε στο να γίνει κατανοητό πως το το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές, με την επίλυσή του να απαιτεί συλλογική δράση.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη την κ. Θάνου για τον άψογο τρόπο που διαχειρίστηκε τα κρίσιμα κυβερνητικά θέματα και ιδιαιτέρως το προσφυγικό. Επίσης, υπογράμμισε την ιστορική πρωτιά της κ. Θάνου στη θέση της Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα. Υπογράμμισε ότι οι ευθύνες σε ένα κοινό σπίτι πρέπει να μοιράζονται και δήλωσε αισιόδοξος ότι το κλίμα αλλάζει το τελευταίο διάστημα.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ο οποίος δήλωσε θα στηρίξει μια κυβέρνηση. «Φρονώ ότι υπάρχει η υπάρχει η δεδηλωμένη για σχηματισμό κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, διεξήχθη μια εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού, με τον ελληνικό λαό να βγάζει τα συμπεράσματά του και να λαμβάνει τις αποφάσεις του.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Τσίπρα. Όπως ανέφερε, η ποιότητα της δημοκρατίας όχι μόνο δεν θίγεται, αλλά βελτιώνεται, παρά την κρίση. «Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως επισήμως μου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, και σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, νομίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την οποία και σας παρέχω. Σας προτείνω να ορκιστείτε στις 20.00 και η κυβέρνηση όταν εσείς αποφασίσετε», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Παυλόπουλος.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι μέχρι την Τετάρτη το πρωί πρέπει να έχει ορκιστεί η κυβέρνηση, για να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής την ίδια ημέρα, εκπροσωπώντας και τον Κύπριο Πρόεδρο.

Ήδη, οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, όσο και στο επιτελείο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί και να ορκιστεί το αργότερο έως το πρωί της Τετάρτης.