Γιουνκέρ προς Τσίπρα: "Σχημάτισε γρήγορα κυβέρνηση και προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις"

Με μια εκτενέστατη επιστολή και όχι μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας -όπως αρχικά είχε αναφέρει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν- έδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα, για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Ο κ. Γιουνκέρ έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας τον για την ανάγκη της άμεσης και έγκαιρης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι έχει μπροστά του πολλή δουλειά και πως είναι απαραίτητο πλέον να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων και προς την ελληνική οικονομία. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, την άμεση εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας «που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο», την έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ την ίδια ώρα υπογράμμισε πως είναι επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Πάντως, στο δύσκολο αυτό έργο που ο κ. Τσίπρας καλείται να υλοποιήσει, ο κ. Γιουνκέρ υπόσχεται ότι ο ίδιος και η Κομισιόν θα υποστηρίξουν τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας στις προσπάθειές της.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή Γιουνκέρ σε Τσίπρα:

«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε,

Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς.

Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία.

Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της».