Όποιος και αν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, την χώρα θα κυβερνά ένας… Ολλανδός, υπογραμμίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, υπενθυμίζοντας το ρόλο που έχει, σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Όποιος κι αν καταλήξει να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, την επίσημη κατοικία των Ελλήνων πρωθυπουργών, μετά τις εκλογές της Κυριακής, δεν θα είναι αυτός που θα κυβερνά -τουλάχιστον όχι ουσιαστικά- τη χώρα», σχολιάζει ο Guardian για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη «τιμή», θα μπορούσε να πει κανείς, ανήκει σε έναν «κοστουμαρισμένο» Ολλανδό οικονομολόγο των Βρυξελλών, ο οποίος φέρει τον επιβλητικό τίτλο του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν.
Πρόκειται για τον Maarten Verwey, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος εντάχθηκε στην Κομισιόν το 2011, ήταν επικεφαλής του προγράμματος στήριξης της Κύπρου και έχει αντίστοιχη θέση στην taskforce της ΕΕ για την Ελλάδα.
Οι εξουσίες του είναι άνευ προηγουμένου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, όπως σημειώνει το imerisia.gr. «Και παρότι λίγοι ψηφοφόροι στους δρόμους της Αθήνας έχουν ακούσει το όνομά του, πολλοί καταλαβαίνουν ότι το πώς θα ψηφίσουν δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά το τι θα συμβεί στη συνέχεια», προσθέτει.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μάχονται για την πρωτιά στις εκλογές. Όμως, υπό τους δρακόντειους όρους του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, για ρευστό με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα ουσιαστικά «παρέδωσε στους Ευρωπαίους δανειστές τον έλεγχο για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές».
Το μνημόνιο κατανόησης με τις λεπτομέρειες για την τριετή συμφωνία και το δάνειο των 86 δισ. ευρώ απαιτεί από την κυβέρνηση «να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις σχετικές ενέργειες… πριν αυτές οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομοθετικά». Σε αντάλλαγμα για το δάνειο, η Ελλάδα -που πρέπει να αποπληρώσει δάνεια περίπου 1,3 δισ. τον Δεκέμβριο και άλλα 6 δισ. το 2016- έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει δραστικά την οικονομία της και να κάνει ριζικές αλλαγές στην Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τις συντάξεις και τη φορολογία, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Περίπου 120 νόμοι πρέπει να περάσουν φέτος, ενώ οι εκταμιεύσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο ικανοποιητικές είναι οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου, τονίζει η Guardian.
Οι δανειστές θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο λόγο στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, προσθέτει η εφημερίδα.
«Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και από τα δύο κόμματα που προηγούνται πως αν εκλεγούν θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις, τα μέτρα διαμορφώνουν ένα δύσκολο νομοθετικό πρόγραμμα από το οποίο ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, όποιο κι αν είναι το όνομά του, θα το βρει δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να αποκλίνει».