«Στην πολιτική ζωή του τόπου, θα καταντήσουμε όποιος δεν έχει κολλήσει ένσημα και στις φορολογικές του δηλώσεις γράφει μηδέν, να θεωρείται ο πιο άξιος και όποιοι έχουν μια μικρή επιχείρηση και ασχολούνται να θεωρούνται λαμόγια», σημείωσε στη συνέντευξή του στο Star και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ότι το όλο θέμα είναι μια κατασκευή η οποία έγινε για αντιπερισπασμό, γιατί κάποιοι θέλουν να πουν ότι είμαστε όλοι ίδιοι, υπογράμμισε.
Ο κ. Φλαμπουράρης είναι 50 χρόνια στέλεχος της Αριστεράς και 50 χρόνια στον επαγγελματικό βίο. Ο καθένας έχει μια διαδρομή και μια φήμη. Πήρε μια δουλειά με την εταιρία του το Νοέμβριο του 2014, πριν γίνουν εκλογές. Πιο πριν ζούσε από τη δουλειά του, ανέφερε.
«Οταν ο κ. Φλαμπουράρης δέχτηκε την τιμητική πρόταση να γίνει Υπουργός, αμέσως έβγαλε τα χαρτιά του για σύνταξη και έδωσε τις μετοχές του. Ποιο είναι το μεμπτό;». Τόνισε ότι θα έλεγε πως είναι μόνο παραδημοσιογραφία και κίτρινος τύπος, αλλά όταν λέει ο Μεϊμαράκης ότι Φλαμπουράρης είναι η λίστα Λαγκάρντ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σχέδιο. Τον συγκρίνει με τον Παπασταύρου.
Ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μεταβίβαση των μετοχών γίνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό. «Υπάρχει κάποιο ηθικό θέμα; Με ρωτάτε αν η γραφειοκρατία τηρήθηκε στο ακέραιο; Εγώ βάζω ηθικό ζήτημα. Όταν η δουλειά βγήκε τρεις μήνες πριν γίνει υπουργός, πού υπάρχει το θέμα;». Ενδεχομένως κάποιοι έχουν λόγους για να το κάνουν αυτό, επανέλαβε.
Οχι σε συνεργασία με τη ΝΔ
«Η μόνη εξασφάλιση για το λαό είναι να δώσει την ετυμηγορία του σε αυτούς που έδωσαν τη μάχη. Εμείς ματώσαμε. Κρατήσαμε ανοιχτά πράγματα για να πολεμήσουμε και μετά», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι “αν ο λαός μας δώσει ποσοστό που μας καταστήσει ομήρους, δεν θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε”.
Ερωτηθείς για το μεγάλο συνασπισμό με τη ΝΔ, σχολίασε ότι “δημιουργείται καχυποψία να το θέλει η Ευρώπη”.
Τόνισε ότι με τον κ. Μεϊμαράκη υπάρχουν μεγάλες διαφορές, όχι μόνο ιδεολογικές. «Εκπροσωπούμε εκ διαμέτρου αντίθετα κοινωνικά συμφέροντα. Εμείς εκφράζουμε τα λαϊκά στρώματα, ενώ η ΝΔ είναι το κόμμα που κυβέρνησε τα τελευταία 40 χρόνια εναλλάξ με το ΠΑΣΟΚ και μας οδήγησε εδώ που είμαστε. Είναι το πιο παλιό από το παλιό», σημείωσε.
Η διαπραγμάτευση δεν πήγε χαμένη
Στη συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παίρνει καλό βαθμό στη διαπραγμάτευση, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος (αν δεν είχαμε υψώσει ανάστημα το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο) αλλά χαμηλότερο βαθμό στα θέματα της καθημερινότητας γιατί κινήθηκε σε πρωτοφανές πλαίσιο ασφυξίας.
Υπερασπίστηκε τη συμφωνία που έφερε, σημειώνοντας ότι περιέχει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική προσαρμογή από τα δυο προηγούμενα μνημόνια ενώ δίνει προοπτική ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ δεν θα μπορούσε να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος, γιατί έλεγε ότι είναι βιώσιμο.
Ερωτηθείς αν μετάνιωσε που οδήγησε σε επίσπευση των εκλογών τον Ιανουάριο, τόνισε ότι «για εμένα προσωπικά μπορεί να ήταν ευνοϊκότερο αν οι εκλογές γίνονταν κανονικά. Για τη χώρα όμως ήταν καλύτερο το ότι κερδίσαμε τις εκλογές και δώσαμε τη μάχη, φέραμε μια συμφωνία με σαφώς λιγότερες σκληρές δεσμεύσεις».
Έχουμε μπροστά μας τις εξής δυνατότητες: Με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που εξασφαλίζει τις καταθέσεις των πολιτών, το χρέος που θα μειωθεί, υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι κόποι δεν πάνε χαμένοι. Η διαπραγμάτευση δεν πήγε χαμένη, υπογράμμισε.
Δεν βοήθησε η δημιουργική ασάφεια
«Δεν είχαν δόλο, είχαν άλλη αντίληψη για τα πράγματα», είπε ερωτηθείς για τα κυβερνητικά στελέχη που μπορεί να είχαν στο μυαλό τους την επιστροφή στη δραχμή. Το κακό είναι, όταν η πραγματικότητα σε διαψεύδει, να λες τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Σε ερώτηση για το αν ο Βαρουφάκης έκανε λάθη που οδήγησαν σε μακρά διαπραγμάτευση, ύφεση για τη χώρα και στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε όχι επειδή φταίει ο Βαρουφάκης, αλλά επειδή ένα κομμάτι του κόμματος δεν ήθελε καμία συμφωνία. Όμως, σημείωσε, μια Αριστερά που δραπετεύει, που λέει ότι διατηρώ την ιδεολογική μου καθαρότητά μου και δεν βάζω τα χέρια μου στη λάσπη, δεν είναι χρήσιμη.
«Η δημιουργική ασάφεια του Φλεβάρη δεν βοήθησε. Όμως εγώ έχω την ευθύνη. Τώρα ο Βαρουφάκης γυρνάει δεξιά και αριστερά και δίνει συνεντεύξεις και εγώ τραβάω το ζυγό.», τόνισε.
Επίθεση στον Θεοδωράκη
Σχολιάζοντας τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, υπογράμμισε ότι του έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση τελευταία. «Ο κ. Θεοδωράκης έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά το τελευταίο διάστημα γιατί βλέπει ότι χάνει. Εχει ένα κόμμα του δοκιμαστικού σωλήνα που φτιάχτηκε για να δείξει ότι είναι αυτός το νέο και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.
Εγώ ποτέ δεν κάνω προσωπικές επιθέσεις, αυτό χαρακτηρίζει το ήθος του καθενός, σημείωσε. “Ποτέ δεν χτύπησα τον Μεϊμαράκη για τα υποβρύχια”, συμπλήρωσε.
Capital controls και ανάπτυξη
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα capital controls θα αρθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στις τράπεζες. Εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει στις αρχές του 2016. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ύφεση λόγω capital controls θα είναι παροδική και ότι θα κλείσουμε το 2015 με ύφεση 1,5%. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα επιστρέψουμε σε καλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές, συμπλήρωσε.
Τσίπρας στο Ηράκλειο: Επιθυμία και ευχή της ΝΔ η αποχή
Στο δεύτερο μεγάλο δημοψήφισμα ο λαός θα πει πάλι το «όχι», υποστήριξε νωρίτερα από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας. «Όχι στην προσπάθεια της ΝΔ και της ολιγαρχίας να πάρουν τη ρεβάνς από το λαό μας για την 25η του Γενάρη και την 5η του Ιούλη. Όχι στην εξάρτηση και την υποτέλεια. Όχι στη διαφθορά και τη διαπλοκή», προσέθεσε.
Εκτίμησε ότι ο λαός ξαναδίνει στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης και αλλαγής, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Δώσαμε μια βασική υπόσχεση και τη κάναμε πράξη: Να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει άλλο ο λαός μας να ματώνει. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι μα έριξαν κάτω, εμείς σηκωθήκαμε, είμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε να παλεύουμε».
Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «Ο κ. Μεϊμαράκης ζητάει από το λαό μας να εμπιστευθεί, για μία ακόμα φορά, τα ψηφοδέλτια του κυρίου Σαμαρά. Το πρόγραμμα του κυρίου Σαμαρά. Τις δεσμεύσεις του κυρίου Σαμαρά. Φανερές και κρυφές. Και αν επικρατήσει να ξαναφέρει το καθεστώς της διαπλοκής και χρεοκοπίας στην εξουσία. Με τα ίδια πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Που αποκαλούσαν τα μνημόνια ευλογία και που όχι μόνο υπέγραφαν ότι ζητούσαν οι δανειστές αλλά έλεγαν και φωναχτά πως δεν αφήνουν τη τρόικα να τους πάρει τη δόξα, γιατί δικές τους ήταν οι επιλογές των απολύσεων, των περικοπών, της ανεργίας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει μόνο ένα ερώτημα: Ποιος θα κυβερνήσει το τόπο για τα επόμενα 4 χρόνια; Ή η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το χθες ή το αύριο;» Σ’ αυτό και μόνο σ’ αυτό το ερώτημα απαντάμε την Κυριακή. Ξεμπερδεύοντας με το χθες και κερδίζοντας το αύριο.
Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη. «Η σπατάλη της ψήφου διασώζει όλο αυτό το παλιό καθεστώς. Η αποχή από την κάλπη είναι η επιθυμία και η ευχή της ΝΔ». Γιατί και όποιος απέχει, συμμετέχει. Συμμετέχει και ψηφίζει. Γιατί κάθε ψήφος που χάνεται για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος κερδισμένη για τη ΝΔ. Κάθε ψήφος που χάνεται για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Απευθύνθηκε στους νέους και ζήτησε να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. «Τους καλώ να μην τους χαρίσουν το δικαίωμα να ζήσουν, να δουλέψουν και να ονειρευτούν στον τόπο μας. Να πάνε στην κάλπη. Να ενωθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στην προτελευταία ομιλία του (αύριο θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία με την ομιλία του στην Αθήνα) υποστήριξε ότι όλοι γνωρίζουν ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί για τα δικά τους συμφέροντα:
* Γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι υπάλληλοι των πανεπιστημίων, οι αστυνομικοί. Όλοι αυτοί που Ο κ. Μειμαράκης τους αποκάλεσε άχρηστους;
* Γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ποιος θα διαπραγματευτεί για τα συμφέροντά τους. To κόμμα του κυρίου Μεϊμαράκη και του κυρίου Σαμαρά, μετέτρεψε τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα σε ημιαπασχολούμενους και ημιάνεργους. Εμείς που καταφέραμε να επαναφέρουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να σταματήσουμε τις ομαδικές απολύσεις.
* Γνωρίζουν οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι. Tο κόμμα του κυρίου Μεϊμαράκη και του κυρίου Σαμαρά, είχε συμφωνήσει με τους δανειστές τον αφανισμό τους. Είχαν συμφωνήσει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο. Εμείς καταφέραμε να ανατρέψουμε τη συμφωνία της ΝΔ και να διατηρήσουμε το σημερινό καθεστώς των 7 Κυριακών.
* Ποιος μπορεί να σας προστατεύσει απέναντι στους δανειστές αναρωτήθηκε: αυτοί που κάθε μέρα, επί έξι μήνες, μας σταύρωναν ως επικίνδυνους και ανεύθυνους, μόνο και μόνο επειδή διαπραγματευόμασταν για εσάς – για το λαό και τον τόπο; Οι ομοτράπεζοι του κυρίου Χριστοφοράκου, οι δωρολήπτες της Siemens, οι τρόφιμοι της λίστας Λαγκάρντ και οι αυτουργοί της μεγάλης φοροδιαφυγής; Αυτοί που δεν τόλμησαν να ερευνήσουν τη λίστα Λαγκάρντ γιατί κινδύνευαν να βρουν μέσα τους εαυτούς τους;
* Ποιοι θα διαπραγματευτούν τη μείωση του δημόσιου χρέους; Η ΝΔ και όσοι συγκυβερνούσαν μαζί της; Που το θεωρούν βιώσιμο και ζητούσαν από τους δανειστές πιστοποιητικό βιωσιμότητας; Αυτοί που μας ζήταγαν να υπογράψουμε, 20 δις περισσότερα μέτρα;
Όπως είπε, από τις 21 Σεπτέμβρη, συσπειρωνόμαστε και αγωνιζόμαστε:
• Για να εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα ξένα αρπακτικά κεφάλαια.
• Για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, τον αγώνα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
• Για να δώσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης, ώστε να βελτιώσουμε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στην πράξη.
• Για να βάλουμε τέλος στο κομματικό κράτος της κλεπτοκρατίας, του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας και να εμπεδώσουμε το κράτος δικαίου και αξιοκρατίας. Να εμπεδώσουμε τις ίσες δυνατότητες και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξάρτητα από το που ζουν και ποιες οικονομικές δυνατότητες έχουν.
• Για να ενισχύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της – και ως βασικού φορέα απασχόλησης.