Νέα σύνοδος Yπουργών Εσωτερικών για το προσφυγικό την επόμενη Τρίτη

Μετά την αποτυχία των 28 Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, ορίστηκε ένα νέο έκτακτο συμβούλιο για την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε η προεδρία του Λουξεμβούργου στο νέο συμβούλιο θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια να πειστούν τα κράτη μέλη που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι κατά την έναρξη της αυριανής ολομέλειας, θα προτείνει στο σώμα να προσθέσει στην ημερήσια διάταξη, μέσω της διαδικασίας του κατεπείγοντος, τα προσωρινά μέτρα που αφορούν τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, όπως συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών. Εάν το αίτημα γίνει δεκτό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα μπορούσε να γίνει το πρωί της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη, δε, θα κριθεί αν τελικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα.