Περιπλέκει περισσότερο την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη από την έξαρση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και της ανθρωπιστικής τραγωδίας η απόφαση της Γερμανίας και της Τσεχίας να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους, λίγες ώρες μετά τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι και πριν την έναρξη της αυριανής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας «φαίνεται νομικά αιτιολογημένη», τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.
«Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών-μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα) στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
«Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς», προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
Η Κομισιόν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν «το συντομότερο δυνατόν».
«Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ωστόσο, η ίδια η Κομισιόν είναι αυτή που προτάσσει την ανάγκη «επιβίωσης» της ζώνης Σένγκεν ώστε να κάμψει τη συλλογική αντίσταση κρατών της ανατολικής Ευρώπης στο σχέδιο Γιούνκερ για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Όπως σημειώνει ανταπόκριση του «Βήματος» από τις Βρυξέλες, η Σλοβακία προσέρχεται στην αυριανή σύνοδο με προαναγγελία άσκησης βέτο σε δεσμευτικές ποσοστώσεις, η Τσεχία απορρίπτει εξίσου και η Πολωνία θέτει όρους.
Η Σλοβακία ανακοίνωσε διά του Υπουργού της των Εξωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ ότι θα ασκήσει βέτο εφόσον στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28» εάν ληφθεί απόφαση για δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη-μέλη.
«Έχω εντολή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να θέσω βέτο σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις ποσοστώσεις γιατί δεν έχουν κανένα νόημα, στρέφονται ευθέως κατά των προσφύγων και δεν επιλύουν την κρίση με κανένα τρόπο» ανέφερε ο Κάλινακ.
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα επανέλαβε μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ότι η χώρα του θα απορρίψει σθεναρά οποιεσδήποτε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την ανακατανομή των προσφύγων.
Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία τάσσονται κατά της πρότασης του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός των επόμενων δύο ετών.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Σομπότκα επανέλαβε τη θέση του λέγοντας: «Νομίζω πως είναι αδύνατο να υποχωρήσουμε, η θέση μας είναι σθεναρή και τα επιχειρήματά μας ισχυρά».
Πρόσθεσε πως η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα είναι έτοιμη να βοηθήσει σε εθελοντική βάση και θα δεχθεί συνολικά 1.500 αιτούντες άσυλο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Radio Praha.
Η Πολωνία από την πλευρά της δήλωσε την Κυριακή ότι ενδέχεται να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες εάν η ΕΕ προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, διαχωρίζει εκείνους που έχουν ανάγκη βοήθειας από τους οικονομικούς μετανάστες και επιτρέψει στην Βαρσοβία να έχει λόγο στον έλεγχο των προσφύγων όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας.
«Εάν εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Όσο για τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, χαιρέτισε την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, λέγοντας ότι την κίνηση ήταν απαραίτητη για την προστασία των αρχών της Γερμανίας και της ΕΕ. Ο Ορμπάν αντιδρά στο σχέδιο Γιουνκέρ, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι από αυτήν την εβδομάδα όσοι εισέρχονται «παράνομα» στην Ουγγαρία θα συλλαμβάνονται…
“Κατανοούμε απολύτως την απόφαση της Γερμανίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας” είπε ο Ορμπάν σε δήλωσή που έκανε στη γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild.
Η απόφαση του Βερολίνου ήταν “αναγκαία για να υπερασπιστεί τις αξίες της Γερμανίας και της Ευρώπης”, πρόσθεσε.
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός μέχρι τώρα τηρούσε επικριτική στάση απέναντι στην πολιτική της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει τις πύλες της χώρας της στου πρόσφυγες, θεωρώντας ότι αυτό θα υποκινούσε δεκάδες χιλιάδες άλλους μετανάστες να επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη.