Προσφυγικό: Η Γερμανία προσπαθεί να πείσει τους «Βίζεγκραντ»

H προσφυγική κρίση είναι η αφορμή για τις συνομιλίες που πραγματοποιούν σήμερα στην Πράγα οι Υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Τσεχίας. Θυμίζουμε ότι ενώ χώρες όπως η Γερμανία τάσσονται υπέρ μιας «δίκαιης» κατανομής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες-μέλη της ΕΕ οι χώρες της ομάδας «Βίζεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) απορρίπτουν μια δεσμευτική ποσόστωση, όπως προτείνουν οι Βρυξέλλες. Στη συνάντηση λαμβάνει μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν ως πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο μεταξύ με αμείωτη ένταση κύματα προσφύγων περνούν τα σύνορα Ουγγαρίας-Αυστρίας. Οι αυστριακές αρχές αναγκάστηκαν το πρωί να διακόψουν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Α4, που συνδέει την Ουγγαρία με την Αυστρία, επειδή δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες ανέβηκαν στο οδόστρωμα για να μεταβούν με τα πόδια προς την Βιέννη. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων από τα μεσάνυχτα έχουν φθάσει στην αυστριακή πρωτεύουσα περίπου 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες υπολογίζεται ότι πέρασαν τα αυστροουγγαρικά σύνορα συνολικά 8.000 άνθρωποι.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα Ουγγαρίας-Αυστρίας συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Γερμανία. Έτσι από το περασμένο Σάββατο έφθασαν στο Μόναχο περίπου 40.000 άνθρωποι. Λόγω του υπερβολικού αριθμού επιβατών στα τραίνα από την Ουγγαρία οι αυστριακοί σιδηρόδρομοι διέκοψαν από την Πέμπτη και μέχρι την Κυριακή για λόγους ασφαλείας τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας.

Την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση που πλήττει και την χώρα του εξέφρασε χθες ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του στην σερβική δημόσια τηλεόραση RTS. «Από τις 15 Σεπτεμβρίου και πέρα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις για τη μετανάστευση, που ισχύουν από την ερχόμενη εβδομάδα στην γειτονική Ουγγαρία. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, φυλάκιση έως και τρία χρόνια για παράνομη διέλευση συνόρων. Στη συνέντευξή του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε ότι λόγω του χειμώνα που έρχεται θα χρειαστούν περισσότερα καταλύματα για τπρόσφυγες και μετανάστες: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειμώνα. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου οι πρόσφυγες που έρχονται θα μένουν περισσότερο διάστημα στη Σερβία, ίσως και πέντε με έξι μέρες. Θα πρέπει έτσι να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε», είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός απευθύνοντας έκκληση προς τους συμπατριώτες του «να κατανοήσουν ότι η Σερβία δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα αν βοηθήσει τους πρόσφυγες».

Πηγή: DW