Μεϊμαράκης σε Reuters: Αν νικήσει η ΝΔ, θα επιδιώξω συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ

Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, θα επιδιώξει να συμμαχήσει με το δεύτερο κατά σειρά κόμμα, δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στο Reuters, επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την «τελευταία ευκαιρία» που έχει να βγει από την κρίση που βιώνει εδώ και επτά χρόνια.

Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί την πρότασή της, η ΝΔ θα απευθυνθεί στις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης.

«Το πρώτο κόμμα στο οποίο θα στραφώ θα είναι εκείνο που θα έρθει δεύτερο», είπε, συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης. «Και αν αυτό δεν δεχθεί, θα στραφώ στα κόμματα εκείνα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και με τα οποία μπορούμε, αν μη τι άλλο, να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, καλώς εχόντων των πραγμάτων για μια τετραετία».

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι είναι έτοιμος να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έδιωξε τους επενδυτές κατά τη σύντομη παραμονή του στην εξουσία και τόνισε ότι «πρώτος στόχος (της ΝΔ) είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη χώρα».

Η Ελλάδα πρέπει να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα υποδομών που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και να επιδιώξει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, σημείωσε.

Ο επικεφαλής της ΝΔ είπε, επίσης, ότι ακόμη κι αν η ΝΔ κερδίσει ξεκάθαρα τις εκλογές, θα συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να συγκροτήσει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα συνδιαλλάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Πρέπει να συντονιστούμε και να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ακόμη κι αν κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, θα υπάρχει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα όφειλαν να συμμετάσχουν. Είναι δημοκρατική υποχρέωσή τους να συμμετέχουν», τόνισε.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί κομμάτια της συμφωνίας, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει σημαντική πρόοδο και να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών της, αλλά και να προωθήσει μέτρα για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της οικονομικής προσαρμογής.

Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είπε, θα προσπαθήσει να χαλαρώσει τη φορολογία και να επιδιώξει αναδιάρθρωση του χρέους.

«Οι εταίροι μας δεν θέλουν να μας στραγγαλίσουν», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι είναι σίγουρος ότι οι πιστωτές της χώρας θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν μέτρα για την ελάφρυνση των επιβαρύνσεων, αν η Ελλάδα αποδείξει ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Σε ό,τι αφορά το σαρωτικό σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει μέχρι το τέτλος του χρόνου, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει να γίνουν περικοπές στις συντάξεις.

«Δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα μαγικό κουμπί στο συγκεκριμένο θέμα και να δώσουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε και οι οποίες θα αποδειχθούν ψεύτικες», είπε, προσθέτοντας: «Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα».

Πηγή: imerisia.gr