«Αυτή η τετραετία θα είναι ίσως από τις πιο κρίσιμες της μεταπολεμικής περιόδου. Ή θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση ή υπάρχουν κίνδυνοι αποτελμάτωσης. Έχει μεγάλη σημασία ποιος και με ποιον τρόπο θα εφαρμόσει την συμφωνία. Πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να εντάξει το μνημόνιο σε ένα ευρύτερο σχέδιο». Αυτό τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υποψήφιος βουλευτής επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, δέκα ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
“Ζητάμε αυτοδυναμία”
«Βασικό διακύβευμα είναι οι παθογένειες του παρελθόντος. Προτεραιότητα έχει η πολιτική σταθερότητα, που είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Ζητάμε αυτοδυναμία. Ζητάμε ευρεία και συμπαγή πλειοψηφία για να εφαρμόσουμε το τρίτο πρόγραμμα για τα επόμενα 4 χρόνια» δήλωσε ο κ.Δραγασάκης, προειδοποιώντας ότι «υπάρχει κίνδυνος αν γίνουν μετεκλογικές συνεργασίες, να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις».
“Ούτε να σκεφτώ την πρωθυπουργία”
Σε ερώτημα της κας Ζαχαρέα «αν θα σκεφτόταν ο ίδιος να αναλάβει την πρωθυπουργία, όπως είχε προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ» ο κ.Δραγασάκης, είπε χαρακτηριστικά «ούτε να σκεφτώ την πρωθυπουργία».
«Θέλουμε κυβερνητική πλειοψηφία με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε υπάρχει ρίσκο αστάθειας και παλινδρόμησης» πρόσθεσε.
“Με τη ΝΔ έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά….”
Σχολιάζοντας τις προσκλήσεις του Β.Μεϊμαράκη για μετεκλογική συνεργασία και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ο κ.Δραγασάκης τόνισε ότι με τη ΝΔ έχουμε μεγάλες διαφορές, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο διαλόγου για θέματα, όπως το χρέος.
Ατάκα για νέους και παλιούς στον…Μεϊμαράκη!
Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές του προέδρου της ΝΔ εναντίον του, με αφορμή τα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που λένε «ξεμπερδεύουμε με το παλιό», ο κ.Δραγασάκης είπε χαμογελώντας, πως «αν αυτό είναι το πρόβλημα, τότε στην επόμενη κυβέρνηση να βάλουμε ακόμη πιο… νέους».
«Η ΝΔ περνά κρίση ταυτότητας» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανάγκη να μην καταλάβει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικό μόρφωμα με μια δικαστική εμπλοκή».
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως «πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αλλιώς η αντίδραση της ΕΕ θα είναι διαφορετική», ο κ.Δραγασάκης φανερά ενοχλημένος, αφού ξεκαθάρισε πως «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», κατηγόρησε τον κ.Γιούνκερ πως η δήλωση του ήταν στο όριο του «επικοινωνιακού σαμποτάζ», τονίζοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις, τέτοιες ώρες δεν βοηθούν!
«Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι μνημονιακή, το μνημόνιο θα είναι μέρος του προγράμματος. Η ίδια η συμφωνία προβλέπει ότι πολλά θέματα είναι ανοιχτά ως προς τον τρόπο, που θα υλοποιηθούν, πχ τα εργασιακά θέματα, το χρέος και η ρύθμιση του» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ.Δραγασάκη αν εάν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ,το ποσό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση της παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με σχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα.
«Το μνημόνιο είναι ένα γεγονός, το κυβερνητικό πρόγραμμα θα είναι ένα άλλο γεγονός. Έχουμε ευκαιρία να εφαρμόσουμε αλλαγές, αλλά αυτό προϋποθέτει και καλό κλίμα από τους ευρωπαίους» τόνισε .
«Αν αρχίσει σαμποτάζ με δηλώσεις περί grexit, θα έχουμε πρόβλημα» υπογράμμισε.
Μιλώντας για τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι τα capital controls θα χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα, τονίζοντας ότι αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η ανακεφαλιοποίηση των τραπεζών, που θα γίνει τον Οκτώβριο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, ούτε και για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη ρύθμιση του χρέους, τονίζοντας ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση του δεν θα είναι εύκολη.
«Η ύφεση θα είναι ηπιότερη, θα είναι χαμηλότερη από 2-4% που λέει η Κομισιόν. Για το 2015 θα είναι 1,5%» κατέληξε ο κ.Δραγασάκης, εκτιμώντας ότι μπορούμε το 2016 να περάσουμε από τη λιτότητα στην ανάπτυξη.
Πηγή: euro2day