Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της εύθραυστης διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Του Άρη Ραβανού

Ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου το μεσημέρι της Τρίτης – Ουδείς μπορεί να ασφάλεια να προβλέψει σε ποιο σημείο θα επέλθει συμβιβασμός

Σε μια λεπτή κλωστή βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η επιστροφή των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται, για μια ακόμη φορά, σε τεντωμένο σχοινί και ουδείς μπορεί να ασφάλεια να προβλέψει σε ποιο σημείο θα επέλθει συμβιβασμός.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη με τους δανειστές να θέτουν ευρύτερα ζητήματα, όπως το πολιτικό θέμα, εκτός από το μεγάλο αγκάθι που είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015, ενώ πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τον χρονικό ορίζοντα των όποιων συμφωνιών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη απρόσμενων εξελίξεων και ο πολιτικός της σχεδιασμός για την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους, εκτιμάται από έμπειρους παράγοντες, εντός και εκτός χώρας, ότι ίσως αποδειχθεί «παλάτι χτισμένο στην άμμο». Και αυτό διότι οι πιστωτές είναι ανήσυχοι με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχει ο φόβος της αστάθειας και θέλουν να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο.

Η εμπλοκή με την τρόικα και η μη έλευση στην Αθήνα των εκπροσώπων των πιστωτών επιβαρύνει το κλίμα και δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό στην κυβέρνηση που, όπως όλα τα στοιχεία συνηγορούν, φαίνεται να χάνει το ορόσημο, που και η ίδια είχε θέσει, δηλ. τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για μία πιστοληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα και έξοδο από το Μνημόνιο.

Υπό τη σκιά των αρνητικών μηνυμάτων, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δυο αρχηγοί θα αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους (σ.σ. ένα σχέδιο απεμπλοκής με την τρόικα), διότι υφίσταται πλήρη ανατροπή ο σχεδιασμός τους.

 

Διαβάστε περισσότερα:http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=651549