«Θρίλερ» στην κάλπη δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

«Μάχη σώμα με σώμα» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Μάλιστα, η μία εξ αυτών, η δημοσκόπηση της Metron Analysis δίνει οριακό προβάδισμα στην ΝΔ καθώς συγκεντρώνει 24% έναντι 23,4% που εμφανίζεται να εξασφαλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση της MRB

Σε έρευνα της MRB για λογαριασμό του Star, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ λαμβάνουν από 25,1%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, το Ποτάμι με 4,6%, η Ένωση Κεντρώων με 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,6 % και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%. Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 15%.

Στην εκτίμηση ψήφου για το εκλογικό αποτέλεσμα τα ποσοστά είναι: ΣΥΡΙΖΑ 29,6%, ΝΔ 29,6%, Χρυσή Αυγή 7,2%, Ποτάμι 5,4%, ΚΚΕ 5,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%, ΠΑΣΟΚ 6,1%, Λαϊκή Ενότητα 4,3%, Ένωση Κεντρώων 4,6%, Άλλο 4,7%.

Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ισοψηφία και κλείσιμο της ψαλίδας προς όφελος της ΝΔ δείχνει η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε το διάστημα 1 – 3 Σεπτεμβρίου.  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν 27% στην εκτίμηση και πρόθεση ψήφου. Εκμηδενίστηκε η απόσταση των 3 μονάδων που είχε δώσει η πρώτη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, λίγες μέρες πριν και αφορούσε στο διάστημα 25-27 Αυγούστου.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5%, έχοντας κερδίσει πάντως μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Στα ίδια ποσοστά με τα τέλη Αυγούστου κινείται το ΚΚΕ (6%) που παραμένει τέταρτη δύναμη, ενώ μισή μονάδα πίσω βρέθηκε το Ποτάμι, που συγκεντρώνει 5,5%.

Ισοπαλία και στην έκτη θέση για ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (4,5%), με το ποσοστό αυτό να μεταφράζεται πολύ διαφορετικά για το καθένα από τα δύο κόμματα.  Όγδοο και τελευταίο κόμμα που μπαίνει στην Βουλή, η Λαϊκή Ενότητα με 4%, έχοντας μάλιστα χάσει 1 μονάδα από τον Αύγουστο.

Εκτός φαίνεται και σε αυτήν την δημοσκόπηση ότι μένουν οι ΑΝΕΛ, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό 1,5% και με μισή μονάδα επιπλέον απώλεια.

Σημειώνεται ότι κατά 4 μονάδες μειώθηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων (10,5% από 14,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ποσοστό που φαίνεται ότι επωφελήθηκε κατά κύριο λόγο η ΝΔ αλλά ενδεχομένως και η Χρυσή Αυγή. Εξάλλου μείωση 2 μονάδων παρουσίασε και το ποσοστό όσων είχαν απαντήσει τον Αύγουστο ότι θα ψηφίσουν κάποιο από τα λεγόμενα μικρά κόμματα (3% από 5%).

Περίπου ένα 11% δηλώνει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει. Εξ αυτών, όπως προκύπτει, το 33,5% ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Δημοσκόπηση της Metron Analysis

Οριακό προβάδισμα στην ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis καθώς συγκεντρώνει 24% έναντι 23,4% που εμφανίζεται να εξασφαλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» και θα δημοσιευτεί στο σύνολό της το Σάββατο. Είναι η δεύτερη μετά από αυτήν της GPO που φέρνει στην πρώτη θέση την ΝΔ.

Στο 11% του συνόλου ανέρχονται οι αναποφάσιστοι. Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα βλέπουμε ότι το ΚΚΕ δίνει μάχη με τη Χρυσή Αυγή για την τρίτη θέση ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά του Βασίλη Λεβέντη με 4%. Στο 4,8% είναι το ποσοστό του «Ποταμιού» ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν «κολλήσει» κάτω από το 3% και συγκεκριμένα στο χαμηλό 2%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει την ρευστότητα του πολιτικού κλίματος.

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αλλά και έναντι των πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναδεικνύεται πρώτος σε δημοτικότητα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Μάλιστα η διαφορά είναι στις 3 μονάδες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 72% των πολιτών κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενώ το 80% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.