Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και οκτακομματική Βουλή δείχνουν τα πρώτα γκάλοπ

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου καθώς τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας παρουσιάζουν το τοπίο ρευστό με τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας να είναι πλέον οριακή.

Συγκεκριμένα το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας έχει ψαλιδιστεί από μια έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες ενώ αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι οχτακομματική με την Ένωση Κεντρώων να αποτελεί τη νέα είσοδο στο Κουνοβούλιο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να βρίσκονται εκτός. Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει πλέον περιορίσει σημαντικά τη διαφορά του στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσκόπηση MRB εφημρερίδα (Αγορά)

Προβάδισμα 2,2 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB στην εφημερίδα «Αγορά». Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,6% έναντι 27,4% για τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν Ποτάμι με 6,7% και ΚΚΕ με 5,7%. Ποσοστό 5,7% λαμβάνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη ενώ η Λαϊκή Ενότητα λαμβάνει 5,1%. Στο 4,7% το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες προσγειώνονται στο 2,8% που εάν επαληθευτεί, τους αφήνει εκτός Βουλής.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%.

Στην πρόθεση ψήφου, η «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι ακόμη μικρότερη, στη 1,8 μονάδα καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα λαμβάνει 24,6% έναντι 22,8 για τη ΝΔ. Ακολουθεί η ΧΑ με 6,2%, το Ποτάμι με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%. Στο 4,7% το ποσοστό της Ένωσης Κεντρώων, στο 4,2% της ΛΑ.Ε., στο 3,9% του ΠΑΣΟΚ και στο 2,3% οι ΑΝΕΛ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38,1%, έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (31,7%). Ωστόσο, ποσοστό 27,6% ψηφίζει «κανέναν από τους δυο».

foto-mrb-dimoskopisi-agora

Δημοσκόπηση Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά»

Περιορίζεται η «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο νέο γκάλοπ της Metron Analysis. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, στην τέταρτη θέση το Ποτάμι, στο 4,1% το ποσοστό της ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ οι ΑΝΕΛ φέρεται να μένουν εκτός Βουλής.

Η δημοσκόπηση δείχνει οκτακομματική βουλή στην οποία μπαίνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την «Λαική Ενότητα» ενώ μένουν εκτός οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητά παραμονή στο ευρώ, με τους πολίτες να απορρίπτουν το δίλημμα μνημονιακός/αντιμνημονιακός.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ περνά οριακά μπροστά από την Νέα Δημοκρατία λαμβάνοντας 22,2% και η Νέα Δημοκρατία 21,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, στη Βουλή μπαίνουν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Λαϊκή Ενότητα με 3,8% και 3,1%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ με 1,7%. Στο 11,2% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Η πρώτη προεκλογική μέτρηση της «Metron Analysis» που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Δημοσκόπηση Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha

Προβάδισμα 2,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Τρίτη ως την Παρασκευή σε 1.006 νοικοκυριά.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με ποσοστό 23,2%. Ακολουθεί το Ποτάμι με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 4,4%.

Στην έκτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν ποσοστό 3,8%. Στη Βουλή φαίνονται να εισέρχονται οριακά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι συγκεντρώνουν την προτίμηση του 3% των ερωτηθέντων.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 1,3%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να κυμαίνεται στο 18,8%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 60,3%, έναντι 19,4% της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 17,4%.
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει 47,8% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, και 50,9 αρνητικές και μάλλον αρνητικές.

Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 9 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας εμφάνιζε 72,5% θετικές γνώμες και 26,5% αρνητικές. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι παραμένει πάντως πρώτος σε δημοτικότητα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%: στις θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, ενώ το 49,1% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τον ίδιο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συγκεντρώνει 42,9% θετικές γνώμες και 53,1% αρνητικές, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θετικές γνώμες 35,2% και αρνητικές 59,5%. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 31,2% και αρνητικές 66,2%, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θετικές γνώμες 23,2% και αρνητικές 68,3%, ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος θετικές γνώμες 11,9% και αρνητικές 84,4%, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας θετικές γνώμες 11,4% και αρνητικές 84,7, ενώ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζει θετικές γνώμες σε ποσοστό 20,9% και αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 76,6%.

Σε ό,τι αφορά το τι κυβέρνηση προτιμούν, οι ερωτηθέντες απάντησαν κυβέρηση Εθνικής ενότητας σε ποσοστό 33,7%, συνεργασίας με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 17,2%, κυβέρνηση με βασικό κορμό ΝΔ σε ποσοστό 17,6%, αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 14,4% και αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. σε ποσοστό 7,1%.

Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΣΚΑΪ

Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, στις 3 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής:

25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ. 6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%.
ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%.
Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.

Στο 14,5% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.

Δημοτικότητα Πολιτικών Αρχηγών

Πιο δημοφιλής πολιτικός Αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με εξαιρετικά μικρή διαφορά, μόλις 0,5% (22,5%).

skaipita1

Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%)ενώ η Φώφη Γεννηματά τέταρτη, συγκέντρωσε το 16%. Ο Πάνος Καμμένος, μολονότι το κόμμα του φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής, συγκεντρώνει ως αρχηγός το 13,5%. Πολύ κοντά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (13%) ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ακολουθεί, στην προτελευταία θέση, με 10%. Τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, ο οποίος συγκέντρωσε ένα 5% αλλά το 54% της δυσμενέστερης γνώμης των ερωτηθέντων.

Αρνητικά αξιολογείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σε συντριπτικό ποσοστό 66,5% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντα της Προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα το αρνητικό αυτό ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά από τον Απρίλιο (47,5%). Ωστόσο φαίνεται ότι “κρατά” ένα σημαντικό ποσοστό υποστήριξης.

skaipita2

skaipita3

Έβλαψε την Ελλάδα το Δημοψήφισμα

66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έβλαψε την χώρα η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και μόλις το 16,5% ότι αντίθετα, την ωφέλησε.

Αλλά και για τις πρόωρες εκλογές, σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό, 60,5%, πιστεύει ότι θα είναι βλαπτικές για την χώρα. 24% των ερωτηθέντων απαντούν το αντίθετο.

Λάθος ο τρόπος διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση Τσίπρα

Ποσοστό 61,5% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένη την στρατηγική της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Την απάντηση αυτή μάλιστα έδωσαν σε ποσοστό 46,5% οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα το διάστημα από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 25-27 Αυγούστου που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, ήταν σχεδόν κατακόρυφη η αύξηση της αρνητικής γνώμης για την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης.
“Κάτω από τη βάση” οι επιδόσεις της κυβέρνησης

Όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν σε μία κλίμακα από το μηδέν («Απαράδεκτη») έως το δέκα («Άριστη») την επίδοση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους βασικούς τομείς: οικονομία,μετανάστευση, εγκληματικότητα, παιδεία, εξωτερική πολιτική και άμυνα, δημόσια διοίκηση και Υγεία, ο μέσος όρος σε όλους τους τομείς ήταν κάτω από το «4». Ενώ σαφής ήταν η έντονη πτώση της σχετικής βαθμολόγησης σε σχέση με την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Απριλίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, το υψηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων βαθμολόγησε με «μηδέν» τις κυβερνητικές επιδόσεις. Ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης το ποσοστό αυτό ήταν συντριπτικό: 43,5%

skaipita4

skaipita5

Grexit

Περαιτέρω η συζήτηση για το grexit προκαλεί φόβο σε περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες (53%), με το σχετικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυξηθεί σε σχέση με τον Ιούλιο. Τέλος, απαισιόδοξο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μάλλον (33,5%) ή σίγουρα (32%) θα χειροτερεύσει.