Σε καλό κλίμα οι τελετές παράδοσης των Υπουργείων

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης των Υπουργείων στην νέα Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Με ευχαριστίες προς το προσωπικό και ένα συγνώμη που δεν είχε το χρόνο να είναι περισσότερο μαζί τους αποχαιρέτησε τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδίδοντας το υπουργείο στον Γιώργος Χουλιαράκης.

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο απερχόμενος Υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε τον νέο υπηρεσιακό Υπουργό, Πέτρο Μολυβιάτη, ενδελεχώς για όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.  Τη διαβεβαίωση ότι θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έδωσε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Παιδείας.

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου νέος υπηρεσιακός υπουργός ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.  Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, υποστήριξε η υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.

Υπουργείο Οικονομικών 

Με ευχαριστίες προς το προσωπικό και ένα συγνώμη που δεν είχε το χρόνο να είναι περισσότερο μαζί τους αποχαιρέτησε τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Γ. Χουλιαράκης που κάθεται δίπλα μου είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, είπε χαριτολογώντας για το γεγονός ότι έως σήμερα ο νέος υπουργός δεν είχε καθόλου σχέσεις με τη δημοσιότητα.

Ο έως σήμερα επικεφαλής του ΣΟΕ από την πλευρά του ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών δηλώνοντας ότι είχε κρίσιμη συμβολή στο να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ομαλότητας στην οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες. Σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε ύφεση και θα πρέπει να γίνουν οι κινήσεις ώστε αυτό να τελειώσει σύντομα και το 2016 να περάσουμε σε ανάκαμψη.

«Δέχτηκα να αναλάβω, με στόχο να υπάρχει συνέχεια και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος». Εθεσε ως βασικό στόχο να καταφέρει να χαλαρώσει η πίεση των capital controls και να προχωρήσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στόχος ενός μεταβατικού σχήματος είναι η επόμενη κυβέρνηση να έχει ίδιο ή μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας απ’ όσο είχε η προηγούμενη.

Υπουργείο Εξωτερικών

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο απερχόμενος Υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε τον νέο υπηρεσιακό Υπουργό, Πέτρο Μολυβιάτη, ενδελεχώς για όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Σε σύντομες δηλώσεις που ακολούθησαν της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης του νέου υπουργού, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε τυχερός που παραδίδει το υπουργείο στον κ. Μολυβιάτη, έναν άνθρωπο, όπως είπε, με μεγάλη πείρα, πατριώτη και υπεύθυνο πρόσωπο που το γνωρίζει όλη η χώρα.

Παράλληλα, με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Κοτζιάς απηύθυνε έκκληση και παράκληση «τις επόμενες τρεις εβδομάδες όλοι όσοι συμμετέχουν στον δημόσιο πολιτικό βίο, να συμμετέχουν με ορθό λόγο, με προσοχή, με νηφαλιότητα, με τρόπο που να προασπίζουμε και τη χώρα και τους θεσμούς μας και το μέλλον αυτού του τόπου».

Από τη μεριά του, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πολύ σύντομης θητείας του, «θα προσπαθήσω να διαχειριστώ με επιτυχία τις τρέχουσες υποθέσεις, αλλά και να αξιοποιήσω κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα για να προωθήσω τα συμφέροντα και τις πάγιες θέσεις της χώρας μας. Και για να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα οποιαδήποτε απειλή ήθελε προκύψει για τα συμφέροντά μας αυτά».

Τέλος, ο υπηρεσιακός Υπουργός ευχήθηκε στον Νίκο Κοτζιά κάθε επιτυχία στη μελλοντική του πορεία, όπου και να είναι.

Υπουργείο Παιδείας

Τη διαβεβαίωση ότι θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έδωσε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.

Η νέα υπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ οικεία στο υπουργείο Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι στην ίδια θέση είχε βρεθεί και πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης του κ. Πικραμμένου.

«Είμαστε υπόδειγμα συλλογικής δουλειάς σε αυτό το υπουργείο» έσπευσε να υπερθεματίσει, καταλήγοντας.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, αναφερθείς στη κ. Κιαόυ, επισήμανε ότι «είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα υπουργός γνωρίζει καλά τα θέματα της παιδείας.

Υπουργείο Δικαιοσύνης 

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου νέος υπηρεσιακός υπουργός ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

“Με πολύ χαρά υποδέχομαι τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι αδιάκοπη και να μην έχει διαλείμματα. Η Δικαιοσύνη ως αξία πάντα πρέπει να είναι παρούσα και να λύνει τα προβλήματα. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξασφαλίζει αυτή τη συνέχεια. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου, είναι ευφυής και καλός άνθρωπος”, είπε ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τις φιλοφρονήσεις ανταπέδωσε με τη σειρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος.

“Το διάστημα που συνεργάστηκα με τον κ. Παρασκευόπουλο απέκτησα έναν πολύ καλό φίλο. Τον ευχαριστώ γι’ αυτό που είναι. Έχω τη βεβαιότητα ότι μετά από 22 μέρες η τελετή αυτή θα έχει αντίστροφη φορά. Θα παραδώσω εγώ το υπουργείο στον κ. Παρασκευόπουλο”.

Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού 

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, υποστήριξε η υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.

Δίνοντας συγχαρητήρια στην προκάτοχό της, η κ. Πρωτοψάλτη επισήμανε ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή που της ζητήθηκε να βοηθήσει την πατρίδα», ενώ ευχήθηκε να σχηματιστεί σύντομα η νέα κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η απερχόμενη υπουργός, Έλενα Κουντουρά, έκανε λόγο για «θετικό αποτέλεσμα», ενώ εστίασε στις προσπάθειες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Ειδική μνεία έκανε στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, στο νέο πλαίσιο κατάταξης των καταλυμάτων αλλά και στο «ξεμπλοκάρισμα» των επενδύσεων.

Αναφερθείσα στην τρέχουσα τουριστική περίοδο, εκτίμησε ότι αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων, με τα τουριστικά έσοδα να καταγράφουν άνοδο κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του 2014.