Π. Λαφαζάνης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός

Παραδίδοντας την εντολή, ο Επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο πως “κανείς δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα”, παράλληλα επανέλαβε την επιθυμία του για την διεξαγωγή σύσκεψης αρχηγών επικαλούμενος το Σύνταγμα.

«Νομίζω ότι σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε σε εκλογές τηρώντας και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος» σημείωσε, ο κ.Λαφαζάνης.

«Ουδείς πολιτειακός παράγων είναι πάνω από το Σύνταγμα, να είστε βέβαιος ότι θα τηρήσω στο ακεραιο τις διατάξεις του» απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

«Οι μεγαλύτερες εκτροπές έχουν γίνει στο όνομα της τήρησης του Συνταγματος … Εγώ δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες» ανταπάντησε ο κ. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τηλεφωνικών επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι σύγκλησης του συμβουλίου των αρχηγών.

Ο κ. Παυλόπουλος τον διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος, με τον κ. Λαφαζάνη να απαντά «θα το δούμε».

Οι δηλώσεις το Παν.Λαφαζάνη

“Παρέδωσα κατά το Σύνταγμα την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αδυνατώντας φυσικά να συμβάλλω στη διαμόρφωση κυβέρνησης σε αυτή τη φάση. Εξέφρασα απόψεις μου για τη συνέχεια της διαδικασίας, ως όφειλα, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως υπογράμμισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός. Δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις τρίτων. Έχει μόνο ένα χρέος, να προασπίσει και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, και τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να εκφράζεται και να πάει σε εκλογές ενημερωμένος.

Είναι πρόκληση, υπογράμμισε, να πάμε άρον άρον σε εκλογές. Πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα. Οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν πριν τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ευθύνη αν δεν το πράξει. Αν δεν το πράξει, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις που δεν θα θέλαμε να κάνουμε”, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

“Θα χρειαστεί”, υπογράμμισε, “να διερευνηθεί η περαιτέρω δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να γίνει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων. Ο κ. Παυλόπουλος πρέπει να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη με φυσική παρουσία όλων των αρχηγών. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τηλεφωνικές συνεννοήσεις ή τηλεφωνικές αποδοχές και αρνήσεις. Αυτά δεν γίνονται δια τηλεφώνου. Το Σύνταγμα επιβάλλει σύσκεψη με φυσική παρουσία, ώστε εκεί να φανεί ποιοι θέλουν να πάνε σε εκλογές και όποιοι δεν έλθουν, να αναλάβουν και την ευθύνη.

Φοβούμαι ότι οι κινήσεις τις οποίες θα αναλάβει να κάνει ο ΠτΔ δεν θα είναι υποβοηθητικές ούτε της δημοκρατίας ούτε της εφαρμογής του Συντάγματος”, υπογράμμισε.

Τόνισε δε ότι “οι μεγαλύτερες συνταγματικές εκτροπές έχουν γίνει πάντα στο όνομα της τήρησης του συντάγματος. Περιμένω, ο Πρόεδρος να επιτελέσει το συνταγματικό του καθήκον. Αν δεν το κάνει θα αντιδράσουμε, και θα αντιδράσουμε σθεναρά”, κατέληξε ο κ.Λαφαζάνης.

Σημειώνεται ότι με την παράδοση της εντολής από τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τα ονόματα

Όλα δείχνουν ότι σήμερα το βράδυ θα έχει ορκιστεί ως πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Όσον αφορά τα ονόματα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ήδη οι σχετικές πληροφορίες κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Έτσι, πολύ πιθανόν είναι στο Υπουργείο Εξωτερικών να επιστρέψει ο Πέτρος Μολυβιάτης και στο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα και τη διενέργεια των εκλογών, ο Αντώνης Μανιτάκης. Στο Υπουργείο Οικονομικών προς αναβάθμιση οδεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και στο Δικαιοσύνης ο πρώην Εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (από υφυπουργός που είναι σήμερα).

Ως διάδοχος του Πάνου Καμμένου στο Υπουργείο Άμυνας προορίζεται ο Ιωάννης Γιάγκος, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απόστρατος πτέραρχος, ενώ ο Παναγιώτης Νικολούδης εκτιμάται πως θα παραμείνει στη θέση του Υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη για το Υπουργείο Ανάπτυξης, και της Αγ. Κιάου για το Παιδείας. Για το Υπουργείο Εργασίας παίζει το όνομα του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται ο Νίκος Μακρυδημήτρης, και ο Χρ. Ζώης για το Υπουργείο Ναυτιλίας.