Τσίπρας: Η δραχμή δεν είναι «αριστερή επιλογή» - Το τρίτο μνημόνιο δεν είναι το χειρότερο

Το ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές  στις 12 Ιουλίου αμέσως μόλις η χώρα «πατήσει σταθερό έδαφος», δηλαδή υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές, αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφασή του δεν συνδέεται με την στάση που τήρησαν και τηρούν οι διαφωνούντες και οι αποχωρήσαντες από το ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στην Σ. Παπαϊωάννου, στην πρώτη προεκλογική του συνέντευξη, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι το Grexit δεν υπήρξε ποτέ ούτε ως plan B για την κυβέρνησή του αλλά ως σχέδιο ορισμένων εταίρων σπεύδοντας να υπογραμμίσει, αφήνοντας και πάλι σαφή νύξη για τους πρώην συντρόφους του, ότι η επιλογή της δραχμής δεν είναι «αριστερή επιλογή» και ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν ανείπωτη καταστροφή. Δήλωσε, δε, ικανοποιημένος «που θα πάρει το λόγο ο λαός για να με κρίνει: για όσα έκανα, για όσα δεν έκανα» ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί «ευλογία» το μνημόνιο, ούτε είναι η συμφωνία που επεδίωξε εξαρχής, αλλά είναι μια συμφωνία που εμπεριέχει δυνατότητες βελτίωσης και χαρακτηρίζει το τρίτο μνημόνιο «καλύτερο» από τα προηγούμενα, σημειώνοντας ότι αν επανεκλεγεί στην κυβέρνηση, θα το εφαρμόσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πάλεψα όσο μπορούσα. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια και φτάσαμε σε μια σύγκρουση και μετά σε ένα συμβιβασμό. Πλέον έχω την υποχρέωση να τεθώ στην κρίση του ελληνικού λαού.»

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τσίπρα, όπως τα αναφέρει το euro2day:

Στιγμή ανάτασης το δημοψήφισμα

Ήταν μια στιγμή ανάτασης, μια τομή για τον ελληνικό λαό. Αισθάνομαι περήφανος γιατί δώσαμε τη δυνατότητα στο λαό να εκφραστεί.

Πολλές φορές τα “όχι” στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις αλλά μένουν στην ιστορία. Το “όχι” το 1940 οδήγησε στην κατοχή αλλά έμεινε στην ιστορία, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος και «για την επιλογή να μην οδηγήσω στο τέλος τον ελληνικό λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. Σε όλα μου τα διαγγέλματα έλεγα στον ελληνικό λαό ότι ζητάω το όχι για να διεκδικήσω με καλύτερους όρους μια συμφωνία».

Το «όχι» σε μια κακή συμφωνία το έκανα «ναι» σε μια καλύτερη συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά ενέχει και προοπτική, σημείωσε. Πήραμε συμφωνία με καλύτερα μέτρα από αυτά του πακέτου Γιούνκερ, δάνειο 86 δισ. ευρώ, δέσμευση για το χρέος και δημοσιονομική προσαρμογή σε βάθος 3ετίας.

Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία αλλά δεν ήθελε επιτροπεία και εξευτελισμό. Ούτε εγώ ήθελα μνημόνιο.

Το δημοψήφισμα κερδήθηκε γιατί εγώ που ηγήθηκα της προεκλογικής εκστρατείας με όλους τους τόνους ξεκαθάρισα ότι την άλλη εβδομάδα θα φέρω συμφωνία, τόνισε.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής, έδωσα μάχη 17 ώρες μέτρο προς μέτρο. Πολλοί εταίροι ήθελαν να εκδικηθούν. Η ανάδειξη της δημοκρατίας δεν ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη που υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, υπογράμμισε.

Ήταν μια σκληρή μάχη με χώρες που ήταν συσπειρωμένες με στόχο να μας εκδικηθούν με το Grexit. Υπήρχαν και αντίβαρα, από χώρες που κατάλαβαν ότι αν εμείς φεύγαμε θα έθεταν οι αγορές το ερώτημα του ποιος θα ακολουθήσει, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είχαμε συμπαράσταση και από άλλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα που φοβήθηκαν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Τόνισε ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίσιμη επιλογή: αν δεν υπήρχε συμφωνία θα γύριζα σαν ήρωας στο κόμμα μου και το λαό, αλλά θα υπήρχε μια απίστευτη οικονομική καταστροφή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο. Θα καταστρέφονταν άνθρωποι που δεν έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό.

Αισθάνομαι δικαιωμένος για το αποτέλεσμα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Οι εκλογές

Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν σήμαινε αυτόματα σταθεροποίηση. Έπρεπε να κλείσει η διαπραγμάτευση και να γίνουν οι ψηφοφορίες στο δικό μας κοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά.

Την απόφαση για εκλογές την πήρα στις 12 Ιουλίου. Την υλοποίησα όμως μόλις πατήσαμε σε σταθερό έδαφος, μόλις σταθεροποιήθηκε η χώρα, υπογράμμισε.

Δεν ήταν ποτέ επιλογή η δραχμή

Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν ήταν ποτέ επιλογή μου ή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Έξω από την Ευρώπη δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρομοίασε την Ευρώπη με ένα υπερωκεάνιο που πορεύεται σε λάθος πορεία. Κάποιοι είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα και στη λάντζα. Η Ελλάδα και άλλες χώρες είναι στη λάντζα. Η λύση όμως δεν είναι να πέσεις στη θάλασσα, είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις την πορεία.

Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου 

Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη των τραπεζών και του χρήματος. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το υπολογίσαμε σωστά, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Όταν μου μετέφερε ο Βαρουφάκης το μήνυμα Σόιμπλε για έξοδο από ευρώ κατάλαβα ότι το εναλλακτικό σχέδιο που έλεγαν κάποιοι ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

Όλοι είχαν προδιαγράψει ότι η Ευρώπη δεν ήθελε διάσπαση. Στο ευρωκοινοβούλιο βρέθηκε μπροστά σε μια διχασμένη Ευρώπη. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της δικής μας μάχης. Η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια την επόμενη ημέρα. Θα κάναμε το μεγαλύτερο χατίρι σε ακραίους κρίκους αν οικειοθελώς βγαίναμε εκτός ευρώ, σημείωσε.

Θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλλά δεν την υιοθετούμε 

Είδα τους προηγούμενους να υπογράφουν χωρίς διαπραγμάτευση και να λένε ότι αν δεν υπήρχε μνημόνιο θα πρέπει να το εφεύρουμε.

Έχετε αναρωτηθεί, υπογράμμισε, γιατί θέλουν να οικειοποιηθούμε τη συμφωνία; Θέλουν την ηθική ήττα που υπέστησαν, να την μετατρέψουν σε δική μας ήττα. Την συμφωνία θα την τηρήσουμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι.

Θα εφαρμόσω αλλά δεν υιοθετώ τη συμφωνία, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.Θα παλέψουμε για εκσυγχρονισμό της διοίκησης, για μείωση της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο.

Η ουσία της συμφωνίας

Όλες οι δανειακές συμβάσεις έχουν ένα μνημόνιο (MoU). Δεν σημαίνει όμως ότι είναι ίδια. Τα δυο πρώτα είχαν στόχο την εσωτερική υποτίμηση, με μειώσεις μισθών και αξιών. Πρώτο μνημόνιο, 40 δισ. ευρώ μέτρα (17 δισ. ευρώ το χρόνο). Δεύτερο Μνημόνιο 25 δισ. ευρώ μέτρα (10 δισ. το χρόνο). H πρόταση Γιούνκερ προέβλεπε μέτρα 8 δισ. (5,3 δισ. το χρόνο). Το τρίτο Μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα 10 δισ. (περίπου 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο).

Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, το μνημόνιο που υπογράψαμε ρίχνει μεγάλο βάρος στις μεταρρυθμίσεις. Θα έχει τρεις αξιολογήσεις. Η πρώτη κρίσιμη θα είναι τον Οκτώβριο. Η δεύτερη το Φλεβάρη-Μάρτη και η τρίτη το καλοκαίρι, ίσως και λίγο πιο πριν. Για να φύγουμε από την επιτροπεία, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα βοηθήσουν σε αυτό.

Η έξοδος από την κρίση

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Σε μεταρρυθμίσεις, επούλωση των πληγών και αναπτυξιακή δυναμική.

Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αλλάξει. Είμαι από τους πολιτικούς που έλεγα ότι για τα δείνα μας δεν φταίνε μόνο οι ξένοι. Μια υπουργική απόφαση για να πάει από το ένα υπουργείο στο άλλο θέλει τρεις μήνες. Ένα μικρό έργο θέλει υπογραφές από τέσσερα υπουργεία.

Η συνήθεια στο πελατειακό κράτος, στη διαπλοκή, τα στραβά μάτια στην μεγάλη φοροδιαφυγή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βρισκόμουν σε διαρκή μάχη επί επτά μήνες…

«Ο Κώστας Καραμανλής, ο Κώστας Σημίτης είχαν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν και να κριθούν. Εγώ είχα τη δυνατότητα να κυβερνήσω; Με το πιστόλι στον κρόταφο και με συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας;», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αυτούς τους επτά μήνες, σημείωσε, οι μάχες ήταν σκληρές. Για να τις πετύχουμε χρειαζόμαστε χρόνο και δυνατότητα να κυβερνήσουμε. Βρισκόμουν σε διαρκή μάχη για τη συμφωνία. Ως τις 12 Ιουλίου για να φτάσουμε σε συμφωνία και μέχρι τον Αύγουστο για να ολοκληρωθεί.

Σε αυτό το διάστημα κάναμε μικρές αλλά σημαντικές τομές: οι 100 δόσεις, ο νόμος για την ανθρωπιστική βοήθεια, ο νόμος για την ιθαγένεια, τα χτυπήματα σε διαφθορά και διαπλοκή. Η λίστες Λαγκάρντ ελέγχονται για πρώτη φορά και η δικαιοσύνη ανασαίνει. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κλήθηκαν να πληρώσουν. Φτιάξαμε νόμο για τα τηλεοπτικά κανάλια.

«Χάσαμε» τους τωρινούς 20άρηδες, στοχεύουμε τις επόμενες γενιές

Έχω δυο γιους, τριών και πέντε χρονών. Πρέπει να βάλουμε τη βάση ώστε τα παιδιά που τώρα είναι στο δημοτικό να μπορέσουν να σπουδάσουν καλά εδώ και να προκόψουν.

Δυστυχώς, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τη σημερινή γενιά τη χάσαμε γιατί φεύγει στο εξωτερικό. Σε οκτώ χρόνια από τώρα πρέπει να έχουμε μια χώρα στην οποία θα υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση, οργάνωση, σωστή διοίκηση και δημοκρατία.

Πώς θα έρθει η ανάπτυξη

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι τα χρόνια της ανάπτυξης δημιουργήθηκε μια χρηματοπιστωτική φούσκα που έσκασε και μας άφησε χωρίς παραγωγική βάση, με πρωτογενή παραγωγή διαλυμένη γιατί στηρίχθηκε στις επιδοτήσεις.

Πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων (τουρισμός, real estate). Αν ήταν στο χέρι μας θα προχωρούσαμε σε joint venture του Δημοσίου με ξένους επενδυτές. Δυστυχώς, το ΤΑΙΠΕΔ τα προηγούμενα χρόνια ξεπουλούσε. Τις 17 ώρες της μάχης τις έδινα για το Ταμείο. Αυτό που καταλήξαμε είναι καλύτερο του ΤΑΙΠΕΔ, γιατί δεν είναι στη λογική των πωλήσεων αλλά στη λογική της αξιοποίησης των assets.

Η κριτική μου για τα αεροδρόμια δεν είναι στο τίμημα αλλά στη λογική. Αν τα βάζαμε στο Ταμείο, μέσα σε τέσσερα χρόνια θα είχαμε βγάλει τα 1,2 δισ. και μετά θα είχαμε κέρδος. Έχουμε άλλη λογική από αυτή του ξεπουλήματος.

Δεν θα γίνω Πρωθυπουργός συνεργασίας

Αν έχουμε 151 βουλευτές μόνοι μας, θα επιδιώξουμε συνεργασία, τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν έντιμη συνεργασία.

Αν ο ελληνικός λαός μας αποδοκιμάσει και θέλει να κυβερνήσουν όσοι κυβέρνησαν 40 χρόνια, αυτό θα γίνει. Όμως εγώ δεν θα τους βάλω από το παράθυρο. Δεν θα γίνω πρωθυπουργός συνεργασίας με τον Μεϊμαράκη και τον Θεοδωράκη. Το Ποτάμι δεν είναι κάτι το καινούργιο στο πολιτικό σύστημα.

Τα εσωκομματικά

Είναι στενάχωρες αλλά όχι απροσδόκητες οι αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε. Στο στρατηγικό θέμα έκαναν άλλη επιλογή. Με στεναχωρεί η προσπάθεια να μετατραπεί σε μεγαλύτερο εχθρό ο εσωτερικός εχθρός. Με πληγώνει λίγο αυτό.

Οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και ο καθένας θα κριθεί για το πολιτικό του σχέδιο.

«Όταν φέραμε τη συμφωνία κανείς δεν έφυγε. Εφυγαν όταν προκήρυξα εκλογές. Είναι τυχαίο αυτό;», υπογράμμισε

Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας και πρώτα απ’ όλους εγώ.

Για τον Γ. Βαρουφάκη, τον Ευ. Τσακαλώτο και τον Γ. Σακελλαρίδη

Ο Βαρουφάκης έχει πει πάρα πολλά, έχει κάνει μεταστροφές αλλά ποτέ δεν βγήκε να υπερασπιστεί τη λογική των μνημονίων. Στην πρώτη περίοδο έδωσε μεγάλη μάχη αλλά σε κάποια στιγμή έχασε την αξιοπιστία του απέναντι στους συνομιλητές του.

Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με τον Γιάνη. Ως οικονομολόγος, έχει σημαντικές περγαμηνές αλλά κρίνει με βάση τους αριθμούς. Εγω πιστεύω ότι την οικονομία την κρίνει και η ψυχολογία.

Σε κάποια στιγμή της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, είχα απέναντί μου τη Λαγκάρντ, το Γιούνκερ και το Ντράγκι, μιλούσε ο υπουργός οικονομικών και δεν του έδιναν σημασία, είχαν βάλει το switch off. Κατάλαβα ότι είχε χάσει την αξιοπιστία του.

Ο Γιάνης ήταν υπέρ του ρίσκου, πίστευε ότι πρέπει να ρισκάρουμε την έξοδο από το ευρώ, με πιθανότητα 50% να γυρίσουν πίσω στη διαπραγμάτευση. Εγω δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα στα ζάρια, υπογράμμισε.

Για τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σακελλαρίδη είπε ότι θα είναι μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Αν δεν ήταν ο Ευκλείδης, δεν θα είχαμε τη συμφωνία. Εκανε τρομερή δουλειά και πρέπει να πάρει τα εύσημα. Κάνοντας αυτοκριτική θα έλεγα ότι τον αδίκησα στις πρώτες επιλογές μας.

Τα capital controls

Η διαβεβαίωση που είχα ήταν ότι θα πάμε μέχρι το δημοψήφισμα με ομαλότητα. Ήταν πολιτική επιλογή να επιβληθούν οι περιορισμοί κεφαλαίων. Η ΕΚΤ μπορούσε να αυξήσει τον ELA αλλά δεν το έκανε. Ήθελαν να τεθεί το ερώτημα ως «ευρώ» ή «δραχμή». Εγω δεν ήθελα να θέσω αυτό το ερώτημα στον ελληνικό λαό, υπογράμμισε, καταλήγοντας ότι τελικά, «η ιστορία θα μας κρίνει όλους».