Πόσα συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς με ασφάλεια από μία μόλις δημοσκόπηση; Όχι πολλά, είναι η ψύχραιμη απάντηση, και όμως, η έρευνα της Interview για τη Βεργίνα, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες, δίνει μια πρώτη αίσθηση του σκηνικού που μοιάζει να διαμορφώνεται εν όψει των επικείμενων εκλογών.
Με τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην πρόθεση ψήφου στο 2%, σε πρώτη ανάγνωση τα νέα είναι καλά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χειρότερα του αναμενόμενου για τον Αλέξη Τσίπρα: η έξοδος σωρείας βουλευτών από το κόμμα του και η σύσταση της Λαϊκής Ενότητας (η οποία εμφανίζεται να περνάει το κατώφλι της Βουλής με 4.5%) έχουν σαφώς επιδεινώσει τις εκλογικές του προοπτικές. Από την άλλη, η ΝΔ αν και πεσμένη σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, διατηρεί το εκτόπισμά της και δεν αποκλείεται η μικρή αυτή διαφορά από τον πρώτο να της δώσει μια ώθηση, αφαιρώντας κάτι από τη δυναμική του Ποταμιού, το οποίο πιέζεται πια και εξ αριστερών του από τον αναμορφωμένο, πιο Ευρωπαϊκό ΣΥΡΙΖΑ.
Βλέποντας πάντως τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ιδιαίτερα χαμηλό 50% (με αυτή της ΝΔ στο 70%), αντιλαμβάνεται κανείς ότι το παιχνίδι δεν έχει σε καμία περίπτωση κριθεί: η προσωπική δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο και δεν αποκλείεται να περιμένει και τις τελευταίες αναμενόμενες εξόδους από το κόμμα (βλ. Ζωή Κωνσταντοπούλου) για να ξεδιπλώσει την προεκλογική του καμπάνια σε ένα ξεκάθαρο πια πεδίο μάχης.
Με βάση πάντως πληροφορίες που έχουμε για τα ευρήματα νέων δημοσκοπήσεων που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην παράσταση νίκης και την πρωθυπουργική καταλληλότητα, δύο από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μεταβλητές, είναι σημαντικά μεγαλύτερες.