Τα ονόματα που συζητούνται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη διάλυση της παρούσας Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου. Δεν έχει γίνει σαφές αν τελικά θα γίνει δεκτό το αίτημα που πλέον διατυπώνουν οι επικεφαλής της ΝΔ, του Ποταμιού, της Λαϊκής Ενότητας και του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν την δημοσιοποίηση της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σε αυτό το σχήμα καθήκοντα πρωθυπουργού φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, να αναλαμβάνει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αικ. Θάνου, ενώ ήδη ανεπισήμως έγιναν και γίνονται και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις σε διάφορα άτομα. Σύμφωνα με το Βήμα, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ζητούνται πρόσωπα (κυρίως σε κρίσιμα υπουργεία, όπως είναι το Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας ) που θα μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις, θα μπορούν να ομιλούν με τους έξω, γιατί βρίσκονται αρκετά σημαντικά θέματα σε εξέλιξη και πιθανότατα θα χρειαστεί να τα χειριστούν κατά τη διάρκεια ζωής της υπηρεσιακής κυβέρνησης όπως για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο διάστημα αυτό, εάν συμβεί κάποιο έκτακτο συμβάν εκπροσώπησης της χώρας (π.χ. Συμβούλιο Κορυφής), τότε την χώρα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδείς υπουργός της παρούσης κυβέρνησης θα παραμείνει και ως υπηρεσιακός υπουργός (εκτός βεβαίως απροόπτου) και τα πιο πιθανά ονόματα που ακούγονται είναι του Π. Μολυβιάτη που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, του κ. Χουλιαράκη για το υπουργείο Οικονομίας, της κυρίας Κιάου για το υπουργείο Παιδείας και άλλα.

Επίσης, για το υπουργείο Εσωτερικών που είναι υπεύθυνο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών βολιδοσκοπείται ο ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης. Υπουργός Άμυνας θα οριστεί ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Γιάγκος. Ο σημερινός υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα προαχθεί σε υπουργό Δικαιοσύνης.