Νέο «επεισόδιο» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Κωνσταντοπούλου και Λ. Ενότητας

Η αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας λόγω έλλειψης απαρτίας, είναι το τελευταίο επεισόδιο στην κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στο Μαξίμου, με «ενδιάμεσο» την Λαϊκή Ενότητα, της οποίας οι βουλευτές συμμετέχουν στις συνεδριάσεις που συγκαλεί η Πρόεδρος της Βουλής. Παρόλα αυτά, η κ. Κωνσταντοπούλου αξιοποίησε την ευκαιρία για να εξαπολύσει δριμύα επίθεση κατά της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή , αυτή τη φορά, το Προεδρείο της Κ.Ο. του κόμματος και τον Γραμματέα της Κ.Ο. Χρήστο Μαντά.

«Η σκιά του Μαξίμου απλώνεται βαριά στην πολιτική ζωή», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, απαιτώντας από το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράφει τις ανακοινώσεις του. «Αν έχουν το θάρρος να βάλουν την  υπογραφή τους κάτω από αυτά τα κείμενα, που δεν εκφράζουν ούτε την Κ.Ο. ούτε το Προεδρείο της Κ.Ο., των οποίων είμαι μέλος», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής κατηγορώντας τον Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά ότι «αντιποιείται τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Και το γνωρίζουν αυτό όσοι εκδίδουν ανακοινώσεις ψευδεπίγραφες».

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «φερόμενη ανακοίνωση του Προεδρείου της Κ.Ο.» και πρόσθεσε: «Επειδή είμαι μέλος του γνωρίζω ότι δεν συνεδρίασε και από άλλα μέλη του Προεδρείου γνωρίζω ότι δεν ρωτήθηκαν ούτε ενημερώθηκαν για την σύνταξη της κατάπτυστης ανακοίνωσης».

«Εκείνοι που έχουν αναλάβει να σκοτώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν υπογράψει συμβόλαιο θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβουν και την ευθύνη τους», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και σημείωσε: «δεν χαίρομαι που στο όνομα μίας Κ.Ο. και ενός Προεδρείου που δεν συνεδρίασαν εκδίδονται ανακοινώσεις που τορπιλίζουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η Βουλή δεν αυτοκαταργείται, δεν αυτοδιαλύεται, η Βουλή λειτουργεί».

Αναφερόμενη στο ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, την κλήση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τις γερμανικές οφειλές, η κ. Κωνσταντοπούλου εκτίμησε πως «μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι από προσποιούμενους ότι εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται να ματαιωθούν δύο τόσο σημαντικές συζητήσεις».

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν μόνο οι Βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας Ραχήλ Μακρή και Γιάννης Σταθάς, οι οποίοι με δηλώσεις τους στάθηκαν στο πλευρό της Προέδρου της Βουλής. Η Ρ. Μακρή κάλεσε τους κυβερνητικούς Βουλευτές «να αποδώσουν το σύνολο της αποζημίωσης που έλαβαν για την περίοδο που οι ίδιοι θεωρούν ότι η Βουλή είναι κλειστή». «Ελπίζω όταν πεθάνει αυτό το πολιτικό σύστημα να βρεθούν εκείνοι οι πολιτικοί που θα οδηγήσουν στον ελληνικό λαό στη δικαίωση του μεγάλου «όχι»», είπε και ευχαρίστησε προσωπικά την κ. Κωνσταντοπούλου «για το σπουδαίο έργο που επιτελείτε».

«Αυτοί που πιστεύουν ότι κερδίζουν, μπορεί να κερδίσουν αυτή τη στιγμή, αλλά δεν κερδίζει η Δημοκρατία», τόνισε ο Γ. Σταθάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να παλέψει ο λαός για εθνική ανεξαρτησία και κατά της απαξίωσης των θεσμών. «Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις εντός και εκτός της χώρας πρέπει να καταλάβουν ότι θρέφουν ένα τέρας και το γιγαντώνουν. Οι σκοπιμότητες που κάνουν δεν είναι για το καλό της Δημοκρατίας ούτε της Ευρώπης», τόνισε.

Η ανακοίνωση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής για τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το δημόσιο χρέος, τις οποίες πήρε πρωτοβουλία να συγκαλέσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στις 25 και 26 Αυγούστου, κάνοντας λόγο για «επιχειρούμενη προσχηματική συζήτηση».

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ανεπίτρεπτο τόσο σημαντικά θέματα να χρησιμοποιούνται με μικροκομματική σκοπιμότητα από την πρόεδρο της Βουλής και το νεοσύστατο κόμμα ΛΑ.Ε, λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής. Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι στην προεκλογική κατ’ ουσία συζήτηση της Τρίτης αναμειγνύονται και θέματα τεράστιας ιστορικής και συμβολικής σημασίας όπως το Ολοκαύτωμα.

»Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής τις οποίες αυθαίρετα συγκαλεί η πρόεδρος της Βουλής, απαρτίζονται από σύνθεση που δεν ανταποκρίνεται πλέον στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και συνεδριάζουν με μονοκομματική σύνθεση. Ποιοι άραγε ευτελίζουν τη Βουλή;».

Τσίπρας σε ΠΓ: Να μην μετατραπούν οι εκλογές σε εμφύλιο της Αριστεράς

Στην ανάγκη να μην μετατραπεί η εκλογική μάχη σε έναν εμφύλιο της Αριστεράς αναφέρθηκε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι στόχος είναι το κόμμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, για την υλοποίηση ενός προγράμματος προοδευτικών αλλαγών, για τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές είναι ο ελληνικός λαός να κρίνει ποιος μπορεί να καταφέρει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος στο τέλος του έτους. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασύνταξης και εξωστρεφούς δράσης του κόμματος και πρότεινε τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού σώματος, αποτελούμενου από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, των μελών νομαρχιακών επιτροπών και βουλευτών, στο οποίο θα αποφασιστεί το εκλογικό πρόγραμμα.

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εκλογικός στόχος είναι η καθαρή εντολή τετραετίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τάσος Κορωνάκης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κ. Κορωνάκης αναμένεται να δημοσιοποιήσει το κείμενο της παραίτησής του μετά το τέλος της συνεδρίασης.