«Σύντροφε Παναγιώτη»...

Σε κοινή επίθεση στην κυβέρνηση και τις «μνημονιακές δυνάμεις» εξελίχθηκε η συνάντηση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία σε κρίσιμες συνθήκες να υπογραμμίζεται η δημοκρατική υποχρέωση και το θεσμικό καθήκον να θωρακίζουμε το Σύνταγμα απέναντι στα μνημόνια. Επανέλαβε τις αιτιάσεις της έναντι της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας: «Είναι από τις οχληρές παραμέτρους, ότι η διαδικασία (των διερευνητικών εντολών) ξεκίνησε από μια κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρασιωπά την εκκίνηση της διαδικασίας από τη Βουλή. Και είναι ιδιαιτέρως οχληρό, καθώς χθες αποκαλύφθηκε ότι για όλη τη δρομολογηθείσα διαδικασία είχαν πλήρη ενημέρωση οι εκβιαστές-δανειστές, αλλά όχι η Βουλή», είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής σήμερα το πρωί, καταδεικνύοντας ότι το όριο των προεκλογικών παρεμβάσεών της στις εξελίξεις δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία σε τόσο κρίσιμες συνθήκες να υπογραμμίζεται η δημοκρατική υποχρέωση, το θεσμικό καθήκον όλων, να θωρακίσουμε το Σύνταγμα απέναντι στα Μνημόνια που αποδεδειγμένα πολεμούν τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα», πρόσθεσε η κα Κωνσταντοπούλου, πριν επιτεθεί εκ νέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά για το χθεσινό σχόλιο κύκλων της Προεδρίας περί τη συνταγματικότητα των ενεργειών του κ. Παυλόπουλου:

«Δεν τιμά κανένα ο καινοφανής τρόπος της ΠτΔ να εκφράζεται μέσω «κύκλων». Οι θεσμοί πρέπει να έχουν ευθύνη και παρρησία να μιλούν ευθέως. Θα πρέπει να υπάρξει απάντηση για παραβίαση άρθρων του Συντάγματος τόσο από ΠτΔ όσο και από κυβέρνηση» είπε ευθέως η κα Κωνσταντοπούλου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε, ότι είναι σημαντική η συμβολή της κ. Κωνσταντοπούλου στην τήρηση του Συντάγματος και στην λειτουργία της Βουλής, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν κάνει «κουρελόχαρτο». Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται υπό μνημονιακή κατοχή, το μόνο δίκαιο που ισχύει είναι το δίκαιο του μνημονίου, ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρέπει να παραμείνει μνημονιακή αποικία». Νωρίτερα ο κ. Λαφαζάνης είχε δηλώσει ότι θα εξαντλήσει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στα χαρακτηριστικά της συνάντησης Κωνσταντοπούλου-Λαφαζάνη είναι και πως η Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας με θερμά λόγια για τη στάση του, τον προσφώνησε «Κύριε Λαφαζάνη, σύντροφε Παναγιώτη», με εκείνον να ανταποδίδει: «Η κα Κωνσταντοπούλου είναι αγωνίστρια».

Χθες το βράδυ η «κόντρα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου με το Μαξίμου κορυφώθηκε.

Απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη που έκανε λόγο για «απελθούσα πρόεδρο της Βουλής», το γραφείο της Προέδρου της Βουλής ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Είναι θλιβερό και προκλητικό να μιλά για ‘γελοιοποίηση των θεσμών, περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες’, αλλά και… για ‘απελθούσα πρόεδρο της Βουλής η άρτι παραιτηθείσα κυβέρνηση των τεσσάρων κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων».

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις νέες δηλώσεις της προέδρου της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισαν:«Ουδέν σχόλιον, διότι από χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου».