Ιταλικός τύπος: «Ο Τσίπρας έλαβε την απόφαση που θα έπρεπε να έχει πάρει ο Μ. Ρέντσι»

Στην απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εστιάζει σήμερα όλος ιταλικός τύπος. “Ο Τσίπρας έλαβε την απόφαση που θα έπρεπε να έχει πάρει ο Ματέο Ρέντσι”, σημειώνει σε σχόλιό της η Λουτσία Αννουντσιάτα, διευθύντρια της ειδησεογραφικής πύλης Huffington Post Italia.

“Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε τις αποφάσεις που θα μπορούσατε (και ίσως θα έπρεπε) να έχετε λάβει και εσείς, πριν κάποιους μήνες. Αναφέρομαι στις εκλογές σε αυτές που θα έπρεπε (και θα μπορούσατε) να ζητήσετε μόλις σας εξέλεξαν γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος “, προσθέτει η γνωστή Ιταλίδα δημοσιογράφος, απευθυνόμενη προς στον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

“Ο Τσίπρας άλλαξε τις αρχικές, αδιάλλακτες θέσεις του, σε ό,τι αφορά την συμφωνία με την Ευρώπη και δίχασε το ίδιο του το κόμμα. Και ο ίδιος, όμως, δεν διαψεύδει την αλλαγή στάσης του, την παρουσιάζει, αντιθέτως, ως αναπόφευκτη, ως το μικρότερο κακό. Και για τον λόγο αυτό ζητά να του ανανεωθεί η εμπιστοσύνη διαμέσου της ψήφου. Σε πολλά σημεία μπορεί κανείς να διαφωνήσει, αλλά δεν μπορεί -σίγουρα- να αμφισβητήσει την διαφάνεια της όλης μεθόδου”, γράφει η κ. Αννουντσιάτα.

Από την πλευρά του ο σχολιαστής της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, Ντανιέλε Μάνκα υποστηρίζει ότι “μετά την έγκριση του συμβιβασμού με τους πιστωτές από μέρους και του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Τσίπρας θα μπορεί να βασισθεί σε μια σαφώς πιο ήρεμη κατάσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε μέρος από τις προσεγγίσεις του, αλλά συνεχίζει να χαίρει, στην χώρα του, ισχυρής δημοτικότητας”.

Η εφημερίδα Λα Στάμπα, σημειώνει ότι “οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα, την Λαϊκή Ενότητα, με τουλάχιστον είκοσι πέντε διαφωνούντες”. Παράλληλα, αναφέρει ότι “σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στους διαφωνούντες αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ούτε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης”.

Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρει ότι “η ψήφος τον Σεπτέμβριο θα επιτρέψει στον Τσίπρα να εξαργυρώσει την ευρεία δημοτικότητα της οποίας συνεχίζει να χαίρει στο εκλογικό σώμα (ένα γκάλοπ της 24ης Ιουλίου έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ το 33,6% της πρόθεσης ψήφου), πριν μειωθεί εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που η Αθήνα δεσμεύθηκε να εφαρμόσει μέσα στον Οκτώβριο, όταν θα υπάρξει μια πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου”.

Ο Ιταλός Υπουργός εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με παρέμβασή του μέσω Twitter, τονίζοντας: “Πέφτουν βροχή οι κριτικές από υπερβολικά πολλούς πρώην θιασώτες του Αλέξη Τσίπρα. Είχε υποσχεθεί το ανέφικτο, ακόμη και μέσω δημοψηφίσματος. Αλλά τώρα προσπαθεί να σώσει την Ελλάδα”.

Τέλος, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Λα Στάμπα, το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστερής Πλατφόρμας, Βασίλης Πριμηκύρης, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι “στην φάση αυτή, πλέον, δεν έχει νόημα η όποια συζήτηση. Δεν είναι εφικτό, πλέον, να εργασθούμε μαζί. Οι δρόμοι μας, χωρίζουν”.