Ο γρίφος των διερευνητικών εντολών - Νέο κόμμα από Π. Λαφαζάνη

Κλιμακώνεται η διαδικασία διαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα κόμματα για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Ήδη συγκροτήθηκε νέο κόμμα υπό την ονομασία Λαϊκή Ενότητα, με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη και 25 βουλευτές, γεγονός που την καθιστά τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη.

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης,  για να λάβει και τυπικά την εντολή, η οποία του απεστάλη λίγο μετά τα μεσάνυχτα από την Προεδρία της Δημοκρατίας… με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενώ, πληροφορίες των ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα συντάσσουν ήδη τις επιστολές ανεξαρτητοποίησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να τις καταθέσουν στη Βουλή. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, από τον “Βήμα FM”.

Σε περίπτωση που η Αριστερή Πλατφόρμα προχωρήσει στη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα την καταστήσει τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα και άρα θα αποκτήσει δικαίωμα να λάβει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τη δυνατότητα αυτή επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ο Συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης. Αρκεί να δηλώσει και ένα όνομα για αυτήν την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν δεν συμβεί αυτό, εξήγησε ο κύριος Σωτηρέλης, μετά τον κύριο Μεϊμαράκη η εντολή θα δοθεί διαδοχικά στον κύριο Μιχαλολιάκο και τον κύριο Θεοδωράκη γιατί τα δύο κόμματα τους έχουν τον ίδιο αριθμό βουλευτών. Αν εξαντλήσουν μάλιστα τα τριήμερα που προβλέπει το Σύνταγμα οι εκλογές μπορεί να γίνουν στις 27 Σεπτεμβρίου ακόμη και στις 4 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο Mega ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος παραδέχτηκε ότι θα είναι ένας από τους 25 που θα ανεξαρτητοποιηθούν.

«Είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε την τρίτη εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να καταδείξουμε όλες τις δυνατότητες για κατάργηση των μνημονίων».

«Εμείς» είπε «θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο εκλεγήκαμε τον περασμένο Ιανουάριο».

Την ίδια ώρα σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η Ραχήλ Μακρή, υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός οδηγεί την χώρα στις εκλογές για να «φύγουν οι ενοχλητικοί βουλευτές» αλλά και για να απαλλαγεί από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Πρέπει να υπάρξει ευρύ μέτωπο συμμετοχής. Το όχι είναι όλου του λαού απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αναγκάστηκε λέει από τους κακούς βουλευτές να παραιτηθεί. Αυτό που είχε χάσει δεν ήταν η πλειοψηφία αλλά η λαϊκή νομιμοποίηση», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως δήλωσε η βουλευτής Κοζάνης, που εχθές έθεσε εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, τους περασμένους μήνες υπήρξε φίμωση και έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της Κυβέρνησης. «Ποτέ δεν είχαμε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις ως κοινοβουλευτική ομάδα. Ότι μαθαίναμε, το μαθαίναμε από τα ΜΜΕ. Είμαι 3 χρόνια βουλευτής και τέτοια φίμωση βουλευτών δεν έχω ξαναδεί. Ούτε επί Σαμαρά δεν είχαν γίνει αυτά», τόνισε η κα Μακρή.

Προέβλεψε ότι το ευρώ θα “πεθάνει από μόνο του” σε λίγα χρόνια και εξέφρασε την στήριξή της στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν θα συμμετάσχει στην Αριστερή Πλατφόρμα.

«Χαιρετίζω την στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ήταν πολύ έντιμη. Τους κατηγόρησαν για δραχμολάγνους. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι δεν θα κρυβόμαστε πίσω από το ευρώ για να αποκρύπτουμε το πραγματικό πρόβλημα της χώρας που δεν είναι ταξικό. Το ευρώ είναι θνησιγενές», είπε η βουλευτής.

Αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της “Λαϊκής Ενότητας”είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Οι υπογράφοντες την επιστολή είναι:

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Αμανατίδου Πασχαλίδου Λίτσα

Γαϊτάνη Ιωάννα

Δηλημήτρος Κωνσταντίνος

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Ζάννας Ζήσης

Ζεβδελής Ιωάννης

Ήσυχος Κωνσταντίνος

Ιωαννίδης Ηλίας

Κριτσωτάκης Μιχαήλ

Κυριακάκης Βασίλειος

Κυρίτση Αγλαΐα

Κότσιας Θωμάς

Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος

Λεουτσάκος Ευστάθιος

Μακρή Ραχήλ

Ουζουνίδου Ευγενία

Πετράκος Αθανάσιος

Σαμοΐλης Στέφανος

Σκούμας Αθανάσιος

Σταθάς Ιωάννης

Στρατούλης Δημήτρης

Τσανάκα Αλεξάνδρα

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Ψαρρέα Ελένη

Πηγή: ΣΚΑΪ, Πρώτο Θέμα, Βήμα