Μέρκελ: "Μέρος της λύσης" η παραίτηση Τσίπρα

«Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης» φέρεται να είπε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βραζιλία, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της έκδοση, η βρετανική, Daily Telegraph.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η δήλωση της Μέρκελ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, έγινε προς την πρόεδρο της Βραζιλίας, κατά τη διάρκεια της επίσημης υποδοχής της καγκελαρίου από την Ντίλμα Ρούσεφ, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Όπως γράφει η Daily Telegraph, την αντίδραση της Καγκελαρίου Μέρκελ για την παραίτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τη διενέργεια εκλογών, μετέφερε στους δημοσιογράφους η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ.

Στις πρώτες αντιδράσεις της γερμανικής πολιτικής σκηνής και των ΜΜΕ αναφέρεται δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της DW.

Αίσθηση και πολλά ερωτήματα προκαλεί στη Γερμανία η προσφυγή του Πρωθυπουργού στις κάλπες για εσωκομματικούς λόγους. Πολλοί εκφράζουν πάντως κατανόηση για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Κ.Ο. του συγκυβερνώντος χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Γκέρντα Χάσελφελντ δήλωσε στο Βερολίνο ότι «η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχουν δεσμεύσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταβληθούν τα δάνεια». Διευκρίνισε πάντως ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να «προσφέρουν και μία ευκαιρία», ώστε να ενισχυθεί η δέσμευση του ελληνικού λαού στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, που δεν εκπροσωπείται πλέον στη Βουλή, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις: «Ποιος ξέρει, εάν η επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις;» διερωτήθηκε.

Κοινός παρονομαστής πολλών δημοσιογραφικών σχολίων και αναλύσεων είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εδραιώσει την ισχύ του απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προβάλλει ένα αγωνιστικό προφίλ διεκδίκησης απέναντι στους δανειστές. Πολλοί διατυπώνουν το ερώτημα ή και την αμφιβολία, εάν ο Πρωθυπουργός, επιτυγχάνοντας την πλειοψηφία ή και την αυτοδυναμία εντός συνόρων, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα όσα είχε υποσχεθεί εκτός συνόρων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε μία ιδιαίτερα αγωνιστική ομιλία στο διάγγελμά του, θέλοντας να αυτοπροβληθεί ως ένας Πρωθυπουργός που αγωνίζεται για την Ελλάδα απέναντι στις επιταγές της Ευρώπης. Για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να απαλλαγεί από τους εσωκομματικούς αντιπάλους, καθορίζοντας ο ίδιος τους συμμετέχοντες στις λίστες.

Κατανόηση για τη νέα προσφυγή στις κάλπες φαίνεται να εκφράζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine: «Με νέες εκλογές η Ελλάδα θα έχανε χρόνο, αλλά θα κέρδιζε σταθερότητα και ικανότητα διαχείρισης. Ο Τσίπρας είτε θα μετατρέψει την έντονη επιδοκιμασία προς το πρόσωπό του σε απόλυτη πλειοψηφία για ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένο από το έρμα της αριστερής πλατφόρμας, είτε θα σχηματίσει έναν σταθερό συνασπισμό με το αστικό κόμμα της Ν.Δ. Σε τελική ανάλυση τα δύο μεγάλα κόμματα ακολουθούν τα τελευταία χρόνια παρόμοια πολιτική, παρά τη διαφορετική ιδεολογική τους προέλευση». Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θέτει την εσωκομματική αντιπαράθεση υπεράνω των συμφερόντων της χώρας» καθώς με τις νέες εκλογές επιδιώκει να υπερβεί τη διαίρεση του κυβερνώντος κόμματος.

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου έχει διαφορετική προσέγγιση : «Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και η συντηρητική Ν.Δ., έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη του κόσμου με την διαφθορά, το πελατειακό σύστημα και την οικονομική κακοδιαχείριση που ακολουθούσαν. Η Ευρώπη πρέπει να εύχεται να τηρήσει ο Τσίπρας τα όσα είχε υποσχεθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: ΑΠΕ, DW