«Έκλεισαν» οι πρόωρες κάλπες πιθανότατα για 20η Σεπτεμβρίου

Για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι «κλειδώνει» η ημερoμηνία των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιούνταν από το μεσημέρι στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών.

Ο Πρωθυπουργός, προχωρεί σε διάγγελμα και αναμένεται να επισκεφτεί και τον Προκόπη Παυλόπουλο, για να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην δώσει διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, αλλά -προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες- να καλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στόχος είναι το Συμβούλιο να διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και να συμφωνηθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή που εκλέχθηκε έπειτα από διάλυση της προηγούμενης Βουλής δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσουν 12 μήνες. Η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε στις 31/12/2014 εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επομένως, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να προκηρύξει απευθείας εκλογές, αλλά πρέπει να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στα κόμματα τις τριήμερες διερευνητικές εντολές.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, με στόχο να συντμηθεί ο χρόνος, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα συμφωνηθεί ότι χωρίς τη στήριξη των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση, άρα θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Επίσης, οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστες κι όχι με σταυρό προτίμησης, επειδή δεν έχει παρέλθει 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν σίγουρη, ωστόσο παρέμενε ανοιχτό το εάν θα επιλεγεί η διαδικασία εξπρές για εκλογές τον Σεπτέμβριο ή εάν θα προτιμηθεί η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, στη Βουλή προσήλθε λίγο μετά τις πέντε και μισή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σύσκεψη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Επίσης, αύριο Παρασκευή απόγευμα θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν με την συμμετοχή και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Διαψεύδουν Μαξίμου – Λαφαζάνης τα περί, μεταξύ τους, επικοινωνίας για σχηματισμό άμεσα κοινοβουλευτική ομάδας από την Αρ. Πλατφόρμα

Πολιτική αναταραχή στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερή Πλατφόρμα προκάλεσε, νωρίτερα, δημοσίευμα της Huffington Post και του συντάκτη Κώστα Πουλακίδα, σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το μεσημέρι εσπευσμένα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και – γνωρίζοντας ότι οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει – του ζήτησε να συγκροτήσει άμεσα κοινοβουλευτική ομάδα, προκείμενου ως η τρίτη σε ισχύ να είναι αυτή που θα λάβει την 3η διερευνητική εντολή και όχι η Χρυσή Αυγή.

Η είδηση διαψεύσθηκε και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Huffington Post που επικαλέστηκε το Μαξίμου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε στον Πρωθυπουργό, ότι δεν ξέρει ακόμα τι θα κάνει και αμέσως συγκάλεσε σύσκεψη στη Βουλή με τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, προκειμένου να σταθμίσουν τη στάση τους.

Μόλις λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, η είδηση διαψεύσθηκε τόσο από το Μαξίμου, όσο και από την Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ, υπό το βάρος των εξελίξεων, η Αριστερή Πλατφόρμα προχωρεί σε συνάντηση των στελεχών της σε ξενοδοχείο της Αθήνας.