"Εξοδος κινδύνου" δια θερινών τμημάτων

Στο κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής και στη λειτουργία θερινών τμημάτων προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να ξεπεράσει, έστω προσωρινά, το “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” που θα συνιστούσαν πιθανές εκλογές τον Σεπτέμβριο και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό, το Μαξίμου μπορεί να περάσει κρίσιμα και δύσκολα προαπαιτούμενα νομοσχέδια στις αρχές Σεπτέμβρη, όπως αυτό της φορολόγησης των αγροτών, χωρίς το άγχος των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του “Βήματος”, αποδυναμώνεται, επίσης, η δυνατότητα της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου να μπλοκάρει τις διαδικασίες καθιστώντας προβληματική την ψήφιση νομοσχεδίων.

Όπως θυμίζει το “Πρώτο Θέμα”, σύμφωνα με τα άρθρα 29 και 30 του Κανονισμού της Βουλής, το κάθε ένα από τα τρία θερινά τμήματα απαρτίζεται από 100 βουλευτές και για τη λήψη απόφασης χρειάζεται η πλειοψηφία των παρόντων, «η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των μελών του». Έτσι, η κυβέρνηση χρειάζεται μικρότερο αριθμό βουλευτών για να επιτύχει τη ψήφιση ενός νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό στα θερινά τμήματα παρέχεται η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτή σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.

Παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης η διενέργεια εκλογών τον Οκτώβριο, όπως επιθυμεί το Μαξίμου, που δεν θέλει την εσπευσμένη διαδικασία του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ήδη συντάξει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο φέρεται να έχει ήδη υπογράψει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα θερινά τμήματα θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη και θα έχουν διάρκεια 15 ημέρες το καθένα.