Τα υπέρ και τα κατά για την Ελλάδα από την συνεδρίαση του Eurogroup

Υπέρ και κατά για την Ελλάδα περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup της Παρασκευής, όπου εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση της χώρας με τους δανειστές, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παρασκήνιο της συνεδρίασης.

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Σπινθουράκης σε ρεπορτάζ για λογαριασμό του Mega, στη συνάντηση της Παρασκευής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπήρξε αλλαγή κλίματος, χωρίς τις εντάσεις και τις ανησυχίες που επικρατούσαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στα υπέρ, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μία νέα δανειακή σύμβαση και θα λαμβάνει 86 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, με χρονικό ορίζοντα τα 32 χρόνια και ευνοϊκό επιτόκιο 1%. Στα υπέρ, εντάσσεται και η διαβεβαίωση που δόθηκε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση για “κούρεμα” στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Ανάμεσα στις εκκρεμότητες, είναι καταρχήν το ζήτημα του χρέους, για το οποίο υπάρχει δέσμευση ότι θα υπάρξει ρύθμιση σε τρεις μήνες, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ανέφερε ότι θα παραμείνει “παρών” στο ελληνικό πρόγραμμα με την προϋπόθεση να υπάρξουν αλλαγές σε συνταξιοδοτικό, εργασιακή νομοθεσία, τραπεζικό σύστημα και “κόκκινα δάνεια”.

Το σημαντικότερο “αγκάθι” στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν η πολιτική αστάθεια, που βλέπουν αρκετοί από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι στις δηλώσεις τους βέβαια εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα και την έγκριση της συμφωνίας. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί, είναι ότι υποσχέθηκαν μεν ότι θα δώσουν 3 δισ. για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, αυτό όμως θα συμβεί σε δύο δόσεις, η μία τον Σεπτέμβρη και η δεύτερη τον Οκτώβρη, καθώς δεν εμπιστεύονται να δώσουν μαζεμένα χρήματα σε μία κυβέρνηση που ενδέχεται να αποφασίσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup

Στο παρασκήνιο της συνεδρίασης της Παρασκευής πάντως, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους του για τις όποιες ανησυχίες τους, αναφορικά με την πολιτική αστάθεια, σημειώνοντας ότι το νέο μνημόνιο ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής. Ο πρώτος που εκτίμησε το γεγονός ήταν ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε πως “είναι σημαντικό ότι ψήφισαν υπέρ και το Κέντρο και η Δεξιά”. Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη συμφωνία. “Ανησυχώ κι εγώ για την πολιτική αστάθεια”, τόνισε για να λάβει την απάντηση από τον κ. Τσακαλώτο ότι “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο Πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση”.

Αναπάντεχη έκπληξη ήταν η στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του: “Έμαθα ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έγιναν σε πολύ καλό κλίμα”. Για τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν σημασία έχει ότι επιβεβαιώθηκε η στάση που έχει κρατήσει η χώρα του: “Σας είχα πει από την αρχή ότι η Ευρώπη δεν μπορούσε να αγνοήσει την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα”. Στην αρχή των συζητήσεων ο κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι δεν είχε πλέον απέναντί του τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως “τώρα είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που υπήρχε από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Ιουνίου”. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων πρωτοστάτησε στην λεπτομερή εξέταση του μνημονίου. Μάλιστα, ζήτησε τρεις φορές τον λόγο για να πει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρέπει να συσταθεί πιο γρήγορα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο να ελέγχουν οι δανειστές, και πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα “κόκκινα” δάνεια, το θέμα αυτό επίσης, ανέφερε, πως θα πρέπει να χειριστούν οι δανειστές.