Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (Live)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 02.00, για το νομοσχέδιο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης».

Την απόφαση έλαβε, νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, απορρίπτοντας με δεύτερη ψηφοφορία την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να συνεδριάσει η Ολομέλεια αύριο το πρωί και να διεξαχθεί συζήτηση 10 ωρών. Δέκα ήταν οι ψήφοι υπέρ της άμεσης έναρξης της Ολομέλειας, οκτώ οι ψήφοι υπέρ της συνεδρίασης το πρωί της Παρασκευής, ενώ δύο μέλη της διάσκεψης ψήφισαν «παρών».

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση:

 

Η δήλωση του Ευ.Βενιζέλου 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την είσοδό του στη Βουλή για τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του σχεδίου νόμου, επεσήμανε: «Όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τους τελευταίους επτά μήνες, η υπονόμευση της οικονομίας, η οπισθοχώρηση όλων των οικονομικών στοιχείων της χώρας, η ύφεση, η απώλεια του πρωτογενούς πλεονάσματος, το κλείσιμο των τραπεζών, το τρίτο μνημόνιο, το νέο μεγάλο δάνειο των 90 δισεκατομμυρίων, ο εξευτελισμός προσώπων και θεσμών, έχουν στην πραγματικότητα έναν υπεύθυνο με ονοματεπώνυμο: τον κ. Τσίπρα».

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, «κοροϊδευόντουσαν μεταξύ τους στον ΣΥΡΙΖΑ κι όλοι μαζί κορόιδευαν και κοροϊδεύουν τους Έλληνες πολίτες.  Κι από κοντά κι ο κ. Καμμένος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες».

«Βλέπετε τον ευτελισμό της Βουλής; Ποιος έκανε Πρόεδρο την κ. Κωνσταντοπούλου; Ποιος έφερε τη χώρα στο σημείο αυτό της εσχάτης εθνικής ταπείνωσης, να συνεδριάζει η Βουλή ξημερώματα για να πάμε αύριο στο Eurogroup, στο όνομα των αντιμνημονιακών ιαχών, ψεμάτων, ψευδαισθήσεων και εξαπατήσεων που έχουν κάνει τέτοια ζημιά στη χώρα; Λυπάμαι, λυπάμαι, ντρέπομαι» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Οι τοποθετήσεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανακοίνωση εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων να μην συζητηθούν -ως αντισυνταγματικές- στη σημερινή συνεδρίαση οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς συζητείται με αυτή τη διαδικασία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης και για «μεθοδεύσεις» της Προέδρου της Βουλής.

Σε τοποθέτησή του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι είναι πολιτικό θράσος να μιλά η κυβέρνηση για κατεπείγον, «όταν εσείς οι ίδιοι μας κατηγορούσατε για τον ίδιο λόγο». «Απαιτώ μια συγγνώμη» σημείωσε. Ο κ. Τσακαλώτος νομίζει ότι δεν θα τον θυμόμαστε, επειδή έρχεται στη σκιά του κ. Βαρουφάκη, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες για τις συντάξεις.

Στις 3.15 η Βουλή, κατόπιν ψηφοφορίας, αποφάσισε να θέσει προς συζήτηση και ψήφιση τις δύο τροπολογίες της Κυβέρνησης, παρά την πρόταση της Διάσκεψης των προέδρων να μην συζητηθούν οι επίμαχες τροπολογίες ως αντισυνταγματικές, η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάνθηκε υπέρ συνταγματικότητάς τους.

Ρωγμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με το βλέμμα στο αυριανό Eurogroup και εν μέσω έντονων συγκρούσεων στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό και με ενδιαφέρον αναμένεται ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν «όχι». Κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση των 120 βουλευτών, αριθμός αναγκαίος, όπως αναφέρει το in.gr, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να διατηρηθεί στη ζωή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού που ενδεχομένως θα δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και το πολιτικό μανιφέστο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση κόντρα στο μνημόνιο ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.