ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζουν τα κριτήρια για την «διεύρυνση»

Πρωτεύον, η ψήφος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι τόσο η ψήφος στα Μνημόνια, αφήνει να εννοηθεί η Κουμουνδούρου

του Άγγελου Κωβαίου

Στην διεύρυνση προς πάσα κατεύθυνση εμμένει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή ασκεί ελεγχόμενη πίεση προς το Ποτάμι και την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις που συνέδεσαν το όνομα του πρόεδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη με την υπόθεση προμήθειας των ελικοπτέρων Super Puma.
Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως διατεθειμένος να παίξει στο πεδίο του διπολισμού, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα αναγκάσει πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές ομάδες να στραφούν προς τις δικές του τάξεις.

Διαισθανόμενος την εκλογική πίεση που πιθανολογείται ότι θα δεχθεί από το Ποτάμι, το οποίο φαίνεται να προσελκύει κρίσιμη μάζα κεντροαριστερών ψηφοφόρων, αρχίζει να εξαπολύει μία ηπίων τόνων επίθεση προς αυτήν την κατεύθυνση. «Το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεχίζει να εμφανίζται προγραμματικά ασπόνδυλο», ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο της απόπειρας διεύρυνσης και επίτευξης πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, η Κουμουνδούρου προγραμματίζει μία σειρά περιφερειακών συνδιασκέψεων έως το τέλος του έτους, οι οποίες κατ’ αρχάς θα έχουν προγραμματικό χαρακτήρα.
Σε δεύτερο επίπεδο όμως, φιλοδοξία του Αλ. Τσίπρα είναι να λειτουργήσουν οι συνδιασκέψεις αυτές ως πολιτικά φυτώρια στα οποία θα καλλιεργηθούν σχέσεις συνεργασίας με τοπικές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες και για τον λόγο αυτό θα σταλούν και προσκλήσεις. Αποδέκτες θα είναι όλες οι πιθανές και πρόθυμες πολιτικές δυνάμεις (από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΔΗΜΑΡ, έως του Οικολόγους, τους ανεξάρτητους βουλευτές, τους «αστέγους» του ΠαΣοΚ, αλλά και τους Ανεξάρτητους Ελληνες), οι οποίες είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πληρούν κάποιες πολιτικές προϋποθέσεις.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=650471