Ξεκινά η συζήτηση για τη συμφωνία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

Μέσα σε ένα πολύ φορτισμένο κλίμα με εκατέρωθεν ύβρεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης, αποφάσισαν τελικά τα ξημερώματα της Πέμπτης να ανοίξει η Βουλή και να ξεκινήσει η διαδικασία για να τεθεί σε ψηφοφορία η περιβόητη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν η Βουλή να ανοίξει άμεσα την Τετάρτη και να εισαχθεί στις Επιτροπές την ίδια ημέρα και να ψηφιστεί νωρίς την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής τον εμπόδισε, αγνοώντας και το αίτημα του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος απέστειλε επιστολή την Τρίτη. Η Πρόεδρος της Βουλής επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής όρισε την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα του Κοινοβουλίου.

Τελικά, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε το άνοιγμα της Βουλής για την ψήφιση του Μνημονίου σήμερα το πρωί με τη σύγκληση των αρμόδιων διαρκών Επιτροπών (Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου). Παράλληλα, κατέληξε σε συμφωνία να μεταδίδονται τηλεοπτικά οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης.

Οι περίπου 200 βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές θα συνεδριάσουν στις 9.30 το πρωί για να αποφασίσουν, αρχικά, αν θα γίνει η ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στόχος, όπως πρότεινε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, είναι το νομοσχέδιο να εισαχθεί νωρίς το μεσημέρι στην Ολομέλεια προς συζήτηση και στη συνέχεια προς ψήφιση, αλλά δεν φαίνεται να αποφεύγεται νέο… ξενύχτι και μία εκρηκτική διαδικασία.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Σώματος ξεκαθάρισε ότι ψήφισε υπέρ να ξεκινήσουν την Πέμπτη, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών και να γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια τη Δευτέρα -και όχι την Πέμπτη όπως είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης.

Νωρίτερα δημιουργήθηκε έντονο επεισόδιο μεταξύ της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη. Συγκεκριμένα ο κ. Κακλαμάνης εγκάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μεταδοθεί ζωντανά η Διάσκεψη από το κανάλι της Βουλής και της ζήτησε να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία.

Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της να μην συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων, και μεταξύ άλλων ανέφερε «δεν μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα του Κοινοβουλίου κάθε φορά που στέλνει νομοσχέδιο η τρόικα». Ο κ. Κακλαμάνης της απάντησε: «Το νομοσχέδιο σας το έστειλε η τρόικα ή η κυβέρνηση;». Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» και πως ο Πρωθυπουργός την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαζόταν να ανοίξει η Βουλή πριν από τις 16 Αυγούστου.

Ένταση ωστόσο υπήρξε και με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού κ. Θεοχάρη που είπε στην Πρόεδρο της Βουλής ότι είναι επί της ουσίας ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα. Ακόμα περιμένω τη συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ήταν η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για απροκάλυπτη επίθεση της Προέδρου εναντίον της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης  και αδυναμία συνεννόησης.

«Αν τα πιστεύει αυτά η Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο» σημείωσε ο κ. Φίλης και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει τις αναφορές της όταν θα πρέπει ο ένας θεσμός να εμπιστεύεται τον άλλον, θέτοντας ευθέως ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν όντως τόνισε ο κ. Φίλης η Πρόεδρος επιμένει ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, τότε αυτό συνιστά θρυαλλίδα θεσμικών παρεκβάσεων.

Επίσης, την κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας και πως το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο Πρωθυπουργός δεν τηρήθηκε με δική της ευθύνη. Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Φίλη να μην ερμηνεύει όσα λέει και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται άσχημα που ως πρόεδρος της Βουλής λέει όσα έλεγε και ως βουλευτής, ενώ έκανε λόγο για «όψιμους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής».

Σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της κ. Κωνταντοπούλου άσκησε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «είναι τουλάχιστον ειρωνικό να μιλάτε εσείς για εμπιστοσύνη γιατί έχετε κάνει ότι μπορούσατε για να διαρρήξετε την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν τα κόμματα».  Μάλιστα χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι 30 χιλιάδες πολίτες μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν διαδικτυακά την αποπομπή σας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου η οποία ανέφερε ότι «θα περίμενε κανείς να έχετε το θάρρος να καταθέσετε εσείς πρόταση μομφής κατά της Προέδρου, όπως απειλείτε εδώ και έξι μήνες».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης της απάντησε με νόημα:« Προσέξτε διότι μπορεί να είστε η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων που θα αποπεμφείτε”  και κατέληξε λέγοντας ότι περισσότεροι ζητούν την αποπομπή σας από όσους σας ψήφισαν.