Πρ. Παυλόπουλος: Ελληνικές ελλείψεις αλλά και ευρωπαϊκές ευθύνες στο μεταναστευτικό

Την μεγάλη της ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει το μεταναστευτικό εξέφρασε κατά την επίσκεψή της στο Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η Βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Φαίνεται η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν δύναται να το διαχειριστεί και φοβάμαι όπως είπε και ο επίτροπος χθες ότι χάνουμε πάρα πολλούς πόρους, λεφτά που θα μπορούσαν να μας δώσουν» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι εξ’ αυτού του λόγου πάρθηκε μια πρωτοβουλία από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει «την τεχνογνωσία για το θέμα προσφύγων και μεταναστών» ώστε να την προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση «έτσι ώστε να μην χαθούν χρήματα, να μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές, διότι τα νησιά έχουν φθάσει στο αμήν».

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στα νησιά και πρόσθεσε ότι έγιναν κινήσεις ώστε να κινητοποιηθούν και οι Ελληνοαμερικάνοι ενώ ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο ότι χθες πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο μια «μεγάλη σύσκεψη» προκειμένου να βοηθήσουν και εκείνοι «με όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορούν».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ευχαρίστησε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη για την ενημέρωση και την πρωτοβουλία, αναγνώρισε ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική και πρωτοφανής». Έκανε λόγο για ροή παράνομων μεταναστών την οποία δεν έχει ξαναθυμηθεί και για να είναι δίκαιος όπως είπε με την ιστορία, θέλησε να επισημάνει πράγματα που σχετίζονται και με την ευρωπαϊκή πολιτική επί του ζητήματος. «Θεωρώ ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της σύνθεσής του και του ρόλου του μπορεί να συμβάλλει ώστε να συμπληρωθούν κενά και της ευρωπαϊκής πολιτικής» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη φαίνεται να ξεχνάει κάποιες στιγμές ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο του Οκτωβρίου του 2008 στη διαμόρφωση του οποίου η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλη συμβολή».

Παράλληλα εξήγησε ότι το εν λόγω κείμενο περιγράφει τις υποχρεώσεις της Ευρώπης όχι τόσο όσον αφορά στη διαχείριση του φαινομένου όταν δημιουργείται όσο κυρίως όσον αφορά στη διαχείρισή του πριν καν δημιουργηθεί και υπογράμμισε με νόημα ότι «η Ευρώπη φαίνεται να ξεχνάει ότι τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και έχει ευθύνη σε ό,τι αφορά τη φύλαξή τους».