Στρατούλης: Δεν ψηφίζουμε μνημόνια, επιθυμούμε δραχμή

Τα μνημόνια να γίνουν μια κακή παρένθεση και η κυβέρνηση να πειστεί άμεσα να αλλάξει ρότα και να απεμπλακεί από αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι οι προτεραιότητες που θέτει το στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Δημήτρης Στρατούλης, παρουσιάζοντας παράλληλα το εναλλακτικό σχέδιο της κίνησης, που αφορά κατά κύριο λόγο στην επιστροφή στη δραχμή.

Το σχέδιο αυτό, εξήγησε ο κ. Στρατούλης, περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – μετάβαση στο εθνικό νόμισμα με τρόπο συντεταγμένο, αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως τον τερματισμό της λιτότητας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Στρατούλης, που ονομάζει το σχέδιο αυτό «εναλλακτική λύση που προτείνει η Αριστερή Πλατφόρμα ως τρόπο διαφυγής από τα μνημόνια», ανέπτυξε τη σκέψη του λίγες ώρες πριν την ανοιχτή εκδήλωση – προεκλογικού τύπου – στο Βόλο, όπου θα απευθύνει ομιλία. Πρόκειται για την δεύτερη ανάλογη εκδήλωση του iskra.gr μετά την χθεσινή στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον επικεφαλής της Αριστεράς Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπου διεμήνυσε πως οι βουλευτές που πρόσκεινται στην κίνηση δεν πρόκειται να ψηφίσουν το μνημόνιο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Στρατούλης αρνήθηκε ότι η σημερινή επίσκεψή του στην πόλη της Μαγνησίας, όπως και η επίσκεψη του κ. Λαφαζάνη στην Θεσσαλονίκη αλλά και οι κινήσεις της Προέδρου της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, δηλώνοντας πως πρόκειται για πρωτοβουλίες που αφορούν τις θεσμικές τους αρμοδιότητες.

Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δείχνουν να έχουν αποδεχθεί την υπογραφή νέου μνημονίου ως αναγκαίο και ως εκ τούτου στηρίζουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στρατούλης δήλωσε με νόημα πως το «ωσαννά των Βαΐων» μετατρέπεται εύκολα σε «σταύρωσον αυτόν», όταν θα αρχίσουν να φαίνονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του νέου μνημονίου.