Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: "Ούτε λόγος για αφαίρεση εξουσιών" από την Κομισιόν

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου, κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στα μέσα Ιουλίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε τα σχέδια για μία περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, για το Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι σημαντικό η Κομισιόν να διασφαλίσει την ισορροπία ανάμεσα στον πολιτικό της ρόλο και το ρόλο ως θεματοφύλακα των συνθηκών. «Για αφαίρεση εξουσιών από την Κομισιόν, ούτε λόγος» , καταλήγει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίας FAZ, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς διαμάχες αρμοδιοτήτων μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιθυμεί να περιοριστούν σε ορισμένους τομείς οι εξουσίες της Κομισιόν καθώς και να αναδιαρθρωθούν συνολικά.

Ο Γερμανός υπουργός εκτιμά, όπως αναφέρει η Frankfruter Allgemeine Zeitung, ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερέβη τα όρια των αρμοδιοτήτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, στόχος του Β. Σόιμπλε είναι να διαχωριστούν τα αρχικά καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ω θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα εντονότερες πολιτικές της δραστηριότητες.