Εσωκομματικό δημοψήφισμα και έκτακτο συνέδριο πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

Πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή, ώστε τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν για το σύνολο της τακτικής και στρατηγικής και πρόταση έκτακτου συνεδρίου κατέθεσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε λίγο πριν.

«Οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιλέγουν τις συνθήκες που θα ζήσουν. Και αυτό είναι το σημαντικότερο καθήκον μας, να σχεδιάσουμε συλλογικά και συντεταγμένα το σχέδιο μας για την επόμενη περίοδο. Ο κοινωνικός αυτός μετασχηματισμός προϋποθέτει όχι την ίδια άποψη στη συγκυρία και την τακτική αλλά: 1. την εμπιστοσύνη 2. την αλληλεγγύη και 3. τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη.

«Είναι ανάγκη να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο συντροφικό εμπλέκοντας το σύνολο του δυναμικού κόμματος και όχι κλείνοντας τη συζήτηση σε αίθουσες μικρές ή μεγάλες. Όπως η κοινωνία έτσι και τα μέλη του κόμματος βρίσκονται σε ανάγκες αυτού του διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης με κραυγές. Γι’ αυτό προτείνω τη διεξαγωγή ανοιχτού συντεταγμένου έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για να ανοίξουμε το σύνολο της ατζέντας».

Πρόσθεσε όμως ότι η άποψη ότι το κόμμα πρέπει να εμποδίσει την επικύρωση της συμφωνίας δεν μπορεί να κριθεί στο συνέδριο, έτσι, “σε αυτή την περίπτωση, προτείνω απόφαση από τη βάση, με εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή”.

Νωρίτερα είχε πετάξει το “γάντι” στην εσωτερική αντιπολίτευση, καλώντας την να καταθέσει αποδείξεις και τεκμηριωμένα επιχειρήματα ότι υπήρχε ή υπάρχει άλλη διέξοδος για τη χώρα.

“Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής μετά από εξι μήνες σκληρής μάχης και επίπονης διαπραγμάτευσης στην οποία υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση την εντολή του ελληνικού λαού” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Μετά από έξι μήνες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, μια δύσκολη επιλογή που αναγκαστήκαμε να λάβουμε.

Τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε να προχωρήσουμε μόνοι μας στην αποδοχή των προτάσεων των δανειστών ή την καταστροφή μας. Αυτη είναι φαινομενικά επιλογή. Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και τις θέτουμε σήμερα μπροστά στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας και της ΚΕ.

Να εξηγήσουμε τόσο στο κόμμα και την ΚΕ όσο και στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι επιλογές που είχαμε και έχουμε. Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού ή άτακτη χρεοκοπία που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή σε αυτή την αίθουσα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμιά δυνατότητα οικονομικής στήριξης της χώρας θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Οποιος δεν το παραδέχεται αυτό απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια.

Δεν υπήρξε καμιά στιγμή δίλημμα που από τη μια είχε τη συμφωνία και από την άλλη έναν βιώσιμο εναλλακτικό δρόμο.

Αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε και να συμβιβαστούμε σε ένα πρόγραμμα που έχει υφεσιακά μέτρα που δεν θα επιλέγαμε να πάρουμε. Κάποιοι ταυτίζουν αυτήν την αποδοχή με το θατσερικο της “μη εναλλακτικής”. Οτι ξαφνικά ασπαστήκαμε τον νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για ακραία θέση και κανείς δεν τα πιστεύει κατά βάθος. Και όποιοι τα λένε αποκρύπτουν το γεγονός ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν επιλογή με λιτότητα”.