«Αγώνας δρόμου» για αποφυγή τρίτου «πακέτου»

Σε «αγώνα δρόμου» για αποφυγή νέου, τρίτου «πακέτου» προαπαιτούμενων επιδίδεται η κυβέρνηση, η οποία έχει βάσιμους φόβους πως σε αυτή την περίπτωση θα κλονιστούν περισσότερο οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες, τόσο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που είναι και η σοβαρότερη απειλή αφού θα θέσει το κυβερνητικό σχήμα σε ακόμη μεγαλύτερη πολιτική «ομηρία» από την αντιπολίτευση, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφήνει να εννοηθεί ότι οι εκλογές δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να αποσυρθεί η αξίωση των πιστωτών για ψήφιση τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων στις 7 Αυγούστου.

Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μια τρίτη μη προγραμματισμένη ψηφοφορία μπορεί να σταθεί η αφορμή για τον κλονισμό βουλευτών που μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει θετικά και να προκαλέσει νέες απώλειες, κάτι που θα σήμαινε την πτώση του πήχη των 120 που επιτρέπει στην κυβέρνηση να νομοθετεί. Επομένως, μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων χωρίς καν να έχει επικυρωθεί η συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε όλους τους προβληματισμούς του στον Φρανσουά Ολάντ με την επισήμανση ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου της Ευρωζώνης ούτε στις δύο επιστολές του υπουργού Οικονομικών προς τον ESM αναφέρεται ότι θα υπάρξει και τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων πριν από την ψηφοφορία για το νέο πρόγραμμα στις 18 Αυγούστου.

«Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι αμοιβαία» φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο Ολάντ άκουσε τις ενστάσεις του Αλέξη Τσίπρα και δεσμεύτηκε να μιλήσει προσωπικά στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να της εξηγήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν αυτές οι εκτός προγράμματος αξιώσεις.

Σύμφωνα με το «Βήμα» από τα όσα ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθούν στη συζήτηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά το γεύμα που παρέθεσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, οι εκλογές δεν είναι στα σχέδιά του. Κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι βασικό του μέλημα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου και εν συνεχεία η προώθηση των επόμενων αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων. Ανέφερε δε και ότι χωρίς συμφωνία για το χρέος δεν υπάρχει βάση για τη διεξαγωγή εκλογών τους επόμενους μήνες.

Κατά την άποψη κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αφότου γίνουν οι όποιες συζητήσεις σε κομματικά όργανα, το βήμα που θα πρέπει να αναμένεται είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, πιθανότατα με τον κ. Τσίπρα επικεφαλής, με διευρυμένη όμως πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη από τη Βουλή και με συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, χωρίς κομματική ιδιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Τσίπρας «δέχθηκε πιεστικές εισηγήσεις (ειδικώς μετά τη δημοσιοποίηση του «σχεδίου της δραχμής») να προχωρήσει σε «διοικητικού τύπου» μέτρα και διαγραφές και να μη διστάσει ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο της διάσπασης του κόμματος. Τέτοιες εισηγήσεις διατύπωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά κύριο λόγο οι υπουργοί Εσωτερικών Ν. Βούτσης και Παιδείας Αρ. Μπαλτάς.

Το σχέδιο θα περιελάμβανε ταχεία δρομολόγηση εσωκομματικών διαδικασιών και ενδεχομένως ένα «διαζευκτήριο» συνέδριο στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ στη συνέχεια η χώρα θα οδηγούνταν στις κάλπες προκειμένου να επισφραγιστεί με την ψήφο των πολιτών η «λύση» στα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιθανολογείται ότι ακόμη και αν συγκληθούν κομματικά όργανα τις επόμενες εβδομάδες (κάτι που παραμένει αβέβαιο), δεν θα προβλέπονται ψηφοφορίες, παρά μόνο τοποθετήσεις για τα νέα δεδομένα, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η ιδιορρυθμία στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ: ο καθένας μπορεί να διαφωνεί με δογματική επιμονή σε κεντρικές αποφάσεις, όμως από τη στιγμή που η διαφωνία εκφράζεται και εκδηλώνεται, όλοι είναι ικανοποιημένοι και συνεχίζουν τις ασύμπτωτες πορείες τους…

Η Αριστερή Πλατφόρμα μετά την απόσχισή της από την κυβέρνηση και τη διαφωνία της με την κυβερνητική γραμμή φαίνεται πως καταφεύγει πλέον στην τακτική που ακολούθησε και προεκλογικά: έπειτα από την «παρ’ ολίγον ρήξη» οι τόνοι πέφτουν».

Την ίδια ώρα οι Financial Times σημειώνουν ότι οι δανειστές πιέζουν την Αθήνα ακριβώς για ψήφιση και τρίτου «πακέτου» προαπαιτούμενων.

«Αυτό είναι για την ώρα το μεγάλο σημαντικό πρόβλημα. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι θα υπάρξει άλλο ένα σημαντικό πακέτο «προαπαιτούμενων» πριν από οποιαδήποτε εκταμίευση. Έχουν ήδη κόπωση εφαρμογής μετά από δύο μικρο-νομοσχέδια» δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, που αναδημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», η απόφαση να έρθουν πρώτα τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα αποτελεί το τελευταίο σημάδι ανησυχίας ανάμεσα στους δανειστές ότι παρά την απόφαση που ελήφθη πριν από δύο εβδομάδες προκειμένου να επανεκιννήσουν οι διαπραγματεύσεις, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφοροποιήσεις που θα μπορούσαν να τις εκτροχιάσουν πριν την ημερομηνία ορόσημο της 20ης Αυγούστου.

Όπως γράφουν οι FT «ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, πιέζουν προκειμένου να περάσει ένας νέος γύρος “prior actions” πριν ακόμα να υπογραφεί νέο Μνημόνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές. Αξιωματούχοι λένε ότι αν οι πιστωτές αποφασίσουν να απαιτήσουν επιπλέον μέτρα πριν να αποτυπωθεί στο χαρτί η συμφωνία, τότε η ψήφιση αυτών των μέτρων θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης “prior action” για την πρώτη εκταμίευση δόσης».

Κατά τους Financial Times τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας είναι τα δύο υπουργεία που αντιστέκονται στο να ανοίξουν τις πόρτες τους στους ελεγκτές των δανειστών μολονότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τώρα θα είναι προσβάσιμο. Για το λόγο αυτό, γράφουν οι FT, η Τράπεζα της Ελλάδος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις αν δεν λυθεί το ζήτημα με το πού θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.