Μαξίμου: Συμφωνία το γρηγορότερο και «στο βάθος» εκλογές

Αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 20 Αυγούστου εμφανίζεται η κυβέρνηση που διαμηνύει ότι θα άρει κάθε πρόσχημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι καθυστέρησης από πλευράς τρόικας ή για την ακρίβεια κουαρτέτου με δεδομένη την ξεχωριστή συμμετοχή πλέον του ESΜ στην αντιπροσωπεία των δανειστών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το euro2day, το Μαξίμου τόνισε ότι ακόμη και αν τελικά το ΔΝΤ επιμείνει στην πάγια τακτική του να πραγματοποιεί ελέγχους μέσα στα υπουργεία, θα βρεθεί τρόπος να «αντιμετωπιστεί» και αυτό καθώς είναι αποφασισμένο «να μην τα σπάσουμε για τέτοια θέματα». Η λύση, επ’ αυτού, που προωθεί προς το παρόν, κατά πληροφορίες, η Αθήνα είναι να γίνουν διαβουλεύσεις των κλιμακίων με τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία θα παρουσιάζουν όποια στοιχεία ζητούνται από οποιονδήποτε εκπρόσωπο των δανειστών.

Το Μαξίμου στοχεύει να «κλείσει» τη συμφωνία μέσα στα χρονικά όρια προκειμένου ν΄αποφύγει και τον (υπαρκτό προφανώς) σκόπελο αν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στο δεδομένο χρονοδιάγραμμα να ξεκινήσει κουβέντα για νέα δάνειο-γέφυρα το οποίο, όμως, θα συνοδεύεται και από νέα προαπαιτούμενα, δηλαδή επιπλέον μέτρα. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, σημαίνει ότι και η συζήτηση, την οποία επιδιώκει η Αθήνα, για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα αρχίσει αμέσως μετά και θα καταλήξει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «το πρόγραμμα δεν βγαίνει και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες».

Η ομοβροντία δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών το Σάββατο (Γ. Τσίπρας, Π.Σκουρλέτης, Α. Φλαμπουράρης, Ν. Παππάς) κατά των διαφωνούντων, η οποία κατέληγε στο ότι οι πρόωρες εκλογές τείνουν να γίνουν αναπόφευκτες, εντείνει την πίεση στο Μαξίμου να κλείσει γρήγορα η συμφωνία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωναν πολλά κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ μια κυβέρνηση μειοψηφίας και η προσφυγή στις κάλπες, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, κρίνεται απαραίτητη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής, η νέα εκλογική αναμέτρηση έχει, ήδη, «κλείσει» για τις 8 Νοεμβρίου ενώ ορισμένες άλλες πηγές έκαναν λόγο για τα μέσα Οκτωβρίου. Εντούτοις, δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής υποστήριζε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που κυβερνητικές πηγές πάντως αποκλείουν κατηγορηματικά.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις των επικεφαλής τους στο γεύμα που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισαν, δια των πιέσεών τους να μην υπάρξει «εκλογικός αιφνιδιασμός», ότι δεν επιθυμούν άμεσα εκλογές. Κάτι απολύτως λογικό καθώς, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι προφανές ότι δεν θα πετύχαιναν θετικά εκλογικά αποτελέσματα.