Επίσημο αίτημα δανειοδότησης στο ΔΝΤ

Επίσημο αίτημα για εμπλοκή του ΔΝΤ στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή πρακτικά για χορήγηση και νέου δανείου, απέστειλε η Αθήνα γραπτώς την Παρασκευή. Το αίτημα, το οποίο ουσιαστικά το ΔΝΤ απαίτησε να κατατεθεί χωριστά και γραπτώς προκειμένου να επανέλθουν τα τεχνικά του κλιμάκια στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση που ξεκινά με τους άλλους δανειστές,  υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα, στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται:

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

«Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο»

Αναζητείται χώρος, τόπος και χρόνος διαπραγμάτευσης

Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η εξειδίκευση με απόλυτη ακρίβεια των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων του επόμενου εξαμήνου αλλά και ο προσδιορισμός των γενικών πολιτικών κατευθύνσεων ως τα τέλη του 2018 στο πλαίσιο του τριετούς νέου προγράμματος στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Παρά την αποστολή της επιστολής με το αίτημα, πάντως, δεν φαίνεται να έχει ακόμη διευκρινιστεί το πού θα γίνονται οι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων που αντιπροσωπεύουν τους δανειστές αλλά και το πώς θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Ταμείο έχει ως πάγια τακτική του τα τεχνικά του κλιμάκια να συναντιούνται και να διεξάγουν επί τόπου ελέγχους στα υπουργεία και σε άλλους οργανισμούς.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, η οποία πλέον αποδέχεται το ότι πρακτικώς η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συναντιούνται με τα τεχνικά κλιμάκια Υπουργοί και ότι τις επαφές αυτές και το συντονισμό τους θα αναλάβει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς. Το ΔΝΤ δεν έχει διευκρινίσει αν αυτό είναι αρκετό ενώ απομένει να ξεκαθαριστεί πού θα γίνονται οι συναντήσεις.

Εκτός από τα «χωροταξικά» ζητήματα, σε πρόβλημα εξελίσσεται και η, προς το παρόν τουλάχιστον, «σκληρή» στάση που τηρεί μερίδα των δανειστών (κυρίως ένα τμήμα της Ευρωζώνης), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει πάση θυσία να έχει κλείσει συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί ένα νέο «δάνειο – γέφυρα» από τον EFSM προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δις ευρώ που λήγει τον Αύγουστο, ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαπραγματευτική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η χορήγηση αυτού του δανείου είχε ως αντάλλαγμα την παροχή σοβαρότατων εγγυήσεων από πλευράς Ελλάδας..  Το ενδεχόμενο ενός νέου «δανείου – γέφυρα» έθιξε ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι είναι γνωστό σε όλους ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες και τα χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά.

Με τον, μέχρι τώρα, προγραμματισμό, στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει 5 δις ευρώ από τον ESM για να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο των 3,2 δις ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου.