Κυβέρνηση προς Κωνσταντοπούλου: «Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί έως το βράδυ της Τετάρτης»

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η κυβέρνηση, ξεκινά στις 9.00 το πρωί της Τετάρτης, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς ζητά στο εισαγωγικό σημείωμά του προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί εντός της ίδιας ημέρας (Τετάρτη 22 Ιουλίου).

Όπως τονίζει, «εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων κατατέθηκε στη Βουλή τα ξημερώματα της Τρίτης. Περιλαμβάνει διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς και διατάξεις για τις τράπεζες. Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στο ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών.

Το σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συντάχθηκε έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και ο δικηγορικός κόσμος απερίφραστα το έχει καταδικάσει με δημοψήφισμά του. Επίσης, με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία BRRD, με την οποία απλώνεται δίχτυ προστασίας στα πρώτα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη.