Μέρκελ: Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη παρά τις πολιτικές διαφορές, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου όπου τίθεται σήμερα προς ψήφιση η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κατέστησε σαφές πως το ευρώ βρίσκεται πάνω από κόμματα και νομίσματα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γίνεται με τοπικές εκλογές να αποφασίζεται ότι δεν ισχύουν οι κανόνες της Ε.Ε. Είμαστε κοινότητα ευθύνης, ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας ότι «αυτές οι μέρες ήταν δραματικές για τη χώρα. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν εδώ στη Γερμανία οι συνταξιούχοι περίμεναν έξω από κλειστές τράπεζες να πάρουν 120 ευρώ» ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η Γερμανίδα Καγκελάριος ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι επιτρεπτό ένα «κούρεμα» εντός της Ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος στην επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, σημειώνοντας με νόημα πως καταστράφηκε «το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη» μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων λαών της Ευρωζώνης και κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα διέκοψε μονομερώς τις συζητήσεις και έκανε ένα δημοψήφισμα, στο οποίο ο ελληνικός λαός ψήφισε σε ποσοστό 61% «όχι» και το αποτέλεσμα ήταν συντρίμμια.