Τσίπρας σε ΚΟ: Πείτε μου εναλλακτικές - Αν δεν με στηρίζετε, δυσκολεύομαι να είμαι Πρωθυπουργός

«Αν πιστεύει κάποιος ότι ο Πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από κάποιο πλαστό δίλημμα ή κάποια μπλόφα των δανειστών, να το πει» αλλά και αν κάποιος έχει μια συγκεκριμένη εναλλακτική να την διατυπώσει τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κάλεσε να τον στηρίξει λέγοντας ότι αν δεν γίνει αυτό, τότε δυσκολεύεται να είναι Πρωθυπουργός την επόμενη μέρα.

Σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο και έντονα συγκινησιακά φορτισμένο, ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στην συνεδρίαση της ΚΟ, υπογράμμισε: «Αν κάποιος πιστεύει ότι ήταν πραγματική αυτή η απειλή, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί και τις συνέπειες της μη συμφωνίας. Εγώ είμαι πρωθυπουργός, επειδή έχω μια ΚΟ στην οποία στηρίζομαι και βασίζομαι. Αν δεν έχω την στήριξη από αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η μόνη εναλλακτική που ακούστηκε ήταν η άποψη του σχεδίου Σόιμπλε, όπως την διατύπωσε ο βουλευτής Κ. Λαπαβίτσας, και προσέθεσε: «Το σχέδιο Σόιμπλε είχε και ένα άλλο σκέλος, το οποίο ήταν και η πτώση της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Κανένα από τα δύο αυτά ενδεχόμενα δεν πρόκειται να συμβεί».

Στην πρωτολογία του, ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει εναλλακτικές λύσεις από τους διαφωνούντες και είχε καλέσει τους βουλευτές να διατηρήσουν την ενότητα της ΚΟ και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέγραψε την πορεία των διαπραγματεύσεων και των προσπαθειών που κατέβαλε η κυβέρνηση και επέμεινε ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Επέμεινε, επίσης, ότι τήρησε την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου και ότι παρά τα λάθη που αναγνώρισε, προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, εκ νέου, ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τη βούληση ούτε την προσπάθεια για να φέρει η κυβέρνηση αμοιβαία επωφελή λύση.Περιέγραψε τα γεγονότα των τελευταίων ετών, το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα, με τρόπο ξεκάθαρο, καθώς ήταν εκφρασμένη η πολιτική βούληση από συντηρητικούς κύκλους της Ευρωζώνης για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν άφηνε τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τα όποια θετικά θα υπήρχαν σε καθεστώς εθνικού νομίσματος και επανέλαβε ότι υπήρχε συγκεκριμένη βούληση εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο για πτώση της συγκεκριμένης κυβέρνησης για να έρθει νέου τύπου κυβερνητικό σχήμα.

Έκανε λόγο για σχέδιο που απεργάζονταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και, μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, κάλεσε τους βουλευτές του, συναισθανόμενος απολύτως ζητήματα, κριτικές, αιτιάσεις, προβληματισμούς και διαφωνίες, να διατηρήσουν την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί τι προτίθενται να κάνουν με τις έδρες τους οι διαφωνούντες ή αν προτίθενται να αποχωρήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ ή το ο,τιδήποτε άλλο, εκτιμάται ότι στην βραδυνή ψηφοφορία για αποδοχή της συμφωνίας με τους δανειστές και των προαπαιτούμενών της, περισσότεροι από 35 βουλευτές θα καταψηφίσουν είτε με «όχι», είτε με «παρών» είτε απέχοντας.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, με την κυβερνητική επιλογή θα αντιταχθούν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας Στ. Λεουτσάκος,  Θ. Πετράκος, Κ. Λαπαβίτσας, Ιωάννης Σταθάς, Αθ. Σκούμας, Λίτσα Αμμανατίδου, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές και Ελένη Σταματάκη. Οι βουλευτές της ΚΟΕ Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης και οι δύο βουλευτές της ΔΟΕ  Ελένη Ψαρρέα, Ιωάννα Γαϊτάνη.

Επίσης θα καταψηφίσουν τη συμφωνία η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές Ραχήλ Μακρή, Γ. Μιχελογιαννάκης και Γιάνης Βαρουφάκης ενώ δεν έχει διευκρινίσει τις προθέσεις του ο βουλευτής Καστοριάς Θ. Διαμαντόπουλος. Σε όλους αυτούς θα πρέπει να προσθέσει κανείς τους Υπουργούς Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχο, Δ. Στρατούλη, αλλά και τον Ν. Χουντή, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη από βουλευτής για να αντικαταστήσει πιθανώς τον Μ.Γλέζο στην ευρωβουλή.

 

Επίσης 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αριθμεί 201 μέλη συν τους 149 βουλευτές, εξέφρασαν σήμερα με ανακοίνωσή τους τη διαφωνία τους με τη συμφωνία και ζήτησαν τη σύγκληση του οργάνου. Για πολλά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά για πολύ ακόμη έχοντας απέναντί του μεγάλο τμήμα του ίδιου του κόμματός του και ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τον αυριανό ανασχηματισμό θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή τα επίμαχα ν/σ, να ομαλοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να ετοιμάσει τη χώρα για εκλογές το φθινόπωρο.