Ραγδαίες εξελίξεις εντός ΣΥΡΙΖΑ

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν, ήδη, από την περασμένη Παρασκευή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά και από την συμφωνία στην οποία συναίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τρίτη πρωί συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι συνεδριάσεις, με βάση τις πληροφορίες, θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών καθώς θεωρείται δεδομένο ότι κάθε άλλο παρά ήρεμα θα κυλήσουν.

Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται, ιδιαίτερα για την ΚΟ, για μία από τις τελευταίες, αν όχι τελευταία, συνεδριάσεις της με την παρούσα σύνθεση. Και ο αριθμός των βουλευτών που μπορεί να βρεθεί έξω από αυτήν, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τον αριθμό εκείνων που είτε καταψηφίζοντας, είτε δηλώνοντας «παρών» είτε απέχοντας δεν στήριξαν το αίτημα παροχής εξουσιοδότησης της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή.

Ολοένα περισσότερες πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας, συνέκλιναν στο ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των βουλευτών που πρόσκεινται σε αυτήν αν θα ψηφίσουν «όχι» ή «παρών» ή αν απλώς θα απέχουν από τη διαδικασία.  Αν αυτό ισχύει σημαίνει, καταρχήν, ότι οι διαφωνούντες βουλευτές, καταρχήν της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά προφανώς και άλλων συνιστωσών, όπως η ΚΟΕ, δεν προτίθενται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να παραιτηθούν από βουλευτές και να επιστρέψουν τις έδρες τους στο κόμμα. Αντιστοίχως, πληροφορίες ήθελαν τον κ. Λαφαζάνη, που θεωρείται επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και τον κ. Στρατούλη ή τον κ. Ήσυχο, να μην ετοιμάζονται για άμεση παραίτηση τουλάχιστον αυτοβούλως αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το πράξουν αν τους ζητηθεί ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό. Κατά ορισμένες άλλες πληροφορίες, υπάρχουν επίσης σκέψεις να παραιτηθούν όσοι βρίσκονται σε υπουργεία αλλά να μην εγκαταλείψουν τις κοινοβουλευτικές έδρες, σχηματίζοντας έτσι μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι πιέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς τους διαφωνούντες να παραιτηθούν πληθαίνουν μέρα με την ημέρα. Εμμέσως πλην σαφώς αυτό έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αλλά και ο Γιάννης Μπαλάφας. Ο τελευταίος, μάλιστα, ανοιχτά μιλώντας στο Bloomberg προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του μνημονίου. «Υπάρχει η προοπτική διαχωρισμού μέσα στο κόμμα, καθώς μέρος των στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχονται την τακτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός μας».

Χαμηλούς τόνους ως προς το θέμα προσπάθησε να τηρήσει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος ο οποίους αφού δήλωσε ότι «επετεύχθη συμφωνία και αποφεύχθηκε το χειρότερο. Θεωρώ ότι τώρα έχουν καθήκον ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν στην κοινωνία την αναγκαιότητα της λήψης των μέτρων», για την αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας είπε μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5: «Οι διαφωνήσαντες προχθές, το ιστορικότερο και κυρίαρχο και δεύτερο σε δύναμη οργανωτικά και ιδεολογικά ρεύμα, το συνιδρυτικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαφώνησαν στο έλασσον, θεωρώ ότι θα τοποθετηθούν σύντομα. Από εκεί και πέρα, θέμα παράδοσης εδρών σε μέλη Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της καρδιάς του κόμματος, έχουν να κάνουν περισσότερο με θέμα δημοκρατικής διευθέτησης και συνεννόησης».

Η κατάσταση παίρνει ολοένα περισσότερο χαρακτηριστικά ανοιχτής ρήξης με τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται πυρετωδώς για την αντιπαράθεση της Τρίτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώνονταν επαφές μεταξύ βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (όπως για παράδειγμα, οι Π. Λαφαζάνης, Ν. Χουντής, Κ. Ήσυχος, Δ. Στρατούλης, Θ. Πετράκος, Ι. Σταθάς, Σ. Παπαδόγιαννη, Στ. Λεουτσάκος.), ενώ το απόγευμα 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασαν στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Λίτσας Αμανατίδου, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις.

Αντίστοιχα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, είχε αλλεπάλληλες συσκέψης με τους: Υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον ΓΓ της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Αναπληρώτρια Υπουργό Νάντια Βαλαβάνη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και το Βουλευτή Δημήτρη Βίτσα.