Κυβερνητικές πηγές: Πολύ κακή η προτεινόμενη συμφωνία, προσπάθεια για ρευστότητα, χρέος, ιδιωτικοποιήσεις

«Πολύ κακή» ή «κείμενο τέρας» χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές η συμφωνία που προτείνεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση αναζητεί «λύσεις». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε ότι «ζητήσαμε εξουσιοδότηση από τη Βουλή, για λόγους αξιοπιστίας. Όμως αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη. Αξιοπιστία δεν σημαίνει να φορτώνετε τη συμφωνία με περαιτέρω απαιτήσεις».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας την απαίτηση των δανειστών να εγκριθούν έως την Τετάρτη τα προαπαιτούμενα, τονίζουν με νόημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ψήφιση των νόμων ώστε να λάβει ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επικρίνουν επίσης έντονα τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και εξαίρουν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστηρίζεται ότι τηρεί «ιδιαίτερα υποστηρικτική» στάση απέναντι στην Ελλάδα στο πλαίσιο των κρισιμότατων και μαραθώνιων επαφών.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η μάχη συνεχίζεται σε μια σειρά από ζητήματα και επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τόσο στο Eurogroup, όσο και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη – μέλη διχασμένα. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Αρνητική είναι, σύμφωνα με τη συντάκτρια του Politico Europe, Τάρα Παλμέρι, η θέση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση περιουσίας 50 δισ. μέσω μεταβίβασής τους σε ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, καθώς και για τη λύση του προσωρινού Grexit. Και οι δύο προτάσεις είναι έμπνευσης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να τονίζει ότι η πρώτη προοπτική είναι «από άλλον πλανήτη», ενώ δηλώνει «100% αντίθετη» στην έξοδο από την Ευρωζώνη, έστω και για μικρή περίοδο.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Mega κατά την συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ συζητήθηκαν το χρέος, η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας, το ζήτημα του ταμείου με τα 50 δισ. δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

Και αυτές οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποδέχεται να μεταφερθούν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ σε ειδική εταιρία στο Λουξεμβούργο ώστε να εκποιηθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Το θέμα – κλειδί για να προχωρήσει η περαιτέρω διαπραγμάτευση θεωρείται πως είναι η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών με την Αθήνα να ζητά ενίσχυση από τον ELA αύριο ώστε να ανοίξουν την Τρίτη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έστω και με περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.  Η ελληνική πλευρά ζητά να αποσαφηνιστεί πότε και με ποιο τρόπο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ παραμένει ακαθόριστος ο ρόλος που θα έχει στη νέα συμφωνία – εάν αυτή επιτευχθεί – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.