Σε εξέλιξη εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής

Ξεκίνησε εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής, μετά από τη διακοπή που έγινε για να πραγματοποιηθεί μια μίνι-σύσκεψη ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.  Κατά τη διάρκεια της διακοπής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να έχει σύντομη συνάντηση και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. 

Ανταποκριτές στις Βρυξέλλες περιγράφουν ως πολύ δύσκολο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό το κλίμα στη συνάντηση με Τουρκ, Μέρκελ και Ολάντ και ασφυκτικές πιέσεις. Η ατζέντα της έκτακτης αυτής σύσκεψης δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή αλλά φαίνεται ότι επί τάπητος τίθενται οι σκληρές απαιτήσεις των εταίρων προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας. Τη νομοθέτηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου ζητούν οι εταίροι από την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Όσον αφορά στη δημιουργία Ταμείου με έδρα το Λουξεμβούργο και την μεταφορά σε αυτό περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου ύψους 50 δις ευρώ φαίνεται ότι προσκρούει και στις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και κατ’ επέκταση όσων αρχηγών κρατών πρόσκεινται σε αυτούς.