Έκτακτη μίνι-σύσκεψη Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ -Τουσκ

Διεκόπη περίπου δύο ώρες μετά την έναρξή της η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για διαβουλεύσεις μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου. Το «διάλειμμα» εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην συνάντηση αυτή, στην οποία παρών είναι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ατζέντα της έκτακτης αυτής σύσκεψης δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή αλλά φαίνεται ότι επί τάπητος τίθενται οι σκληρές απαιτήσεις των εταίρων προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων είναι η νομοθέτηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη, καθώς και η συζήτηση που αφορά το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας.

Στο Ταμείο αυτό -εφόσον η ιδέα αυτή προχωρήσει- πρόκειται να ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία (κατά πληροφορίες του Reuters ύψους έως 50 δισ. ευρώ), ως εγγύηση του νέου μεγάλου δανείου (ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ) που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM. Οι πληροφορίες του Reuters ανέφεραν ότι το Ταμείο θα εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά στοιχεία ή θα τα εκποιήσει προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα, δε, με τον Μάρτιν Σουλτς πρόκειται για μια ιδέα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την αρχική του τοποθέτηση στη Σύνοδο Κορυφής σημείωσε ότι η αξιοπιστία είναι αμφίδρομη και ζήτησε να μην επιχειρηθεί να επιβληθούν όλο και περισσότερες απαιτήσεις εκ μέρους των εταίρων. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενισχυμένη εξουσιοδότηση και αξιοπιστία λόγω της ψήφου της ελληνικής Βουλής.