Μέρκελ: Όχι συμφωνία με κάθε τίμημα - Ολάντ: Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit

Με σχετικά διαφοροποιημένη στάση έφτασαν στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθώς η πρώτη έδωσε μεγαλύτερο βάρος στις δυσκολίες που υπάρχουν ενώ ο δεύτερος στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά και γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, που είναι κάτι πιο ουσιαστικό από ένα νόμισμα» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.  Συμπλήρωσε ότι όπως «φαίνεται  δεν θα παραλάβουμε ένα ομόφωνο έγγραφο του Eurogroup που συνιστά έναρξη διαπραγματεύσεων» εκτιμώντας ότι αυτό «δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι «δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε τίμημα». «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα υπερσταθμίζουν τα μειονεκτήματα, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και για την Ευρωζώνη και τις αρχές της συνεργασίας μας». «Αυτό σημαίνει ότι απόψε θα εξετάσουμε το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις έναρξης διαπραγματεύσεων για ένα πρόγραμμα του ESM» προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι «το κατά πόσο θα το πετύχουμε, αυτό μένει να φανεί».

Ο Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Γαλλία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια» σημειώνοντας ότι αυτό θα επιτρέψει και στην  Ελλάδα να προχωρήσει. Υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι «να δούμε κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι και αύριο στην Ευρωζώνη» αλλά προσέθεσε ότι εξίσου σημαντικό είναι «να δούμε ποια είναι και η αντίληψή μας για την Ευρώπη».

Με αφορμή την πρόταση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ενδεχόμενο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Ολάντ τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει προσωρινό Grext αλλά η Ελλάδα εντός Ευρωζωνης ή εκτός. Στην τελευταία αυτή περίπτωση όμως, είπε, θα έχουμε μια Ευρώπη που δεν προοδεύει πλέον, «και αυτό είναι κάτι που η Γαλλία δεν θέλει».

Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες, πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ταχύτατα, και τότε η Ευρώπη θα την υποστηρίξει, κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, Μέρκελ και Ολάντ επρόκειτο να έχουν μια τετ-α-τετ συνάντηση πριν την έναρξη της Συνόδου. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, κατά τις πληροφορίες αυτές, φέρεται να έχει δυσαρεστηθεί από την στάση που τηρεί το Παρίσι απέναντι στην Ελλάδα αλλά και από το γεγονός, όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα FAZ, ότι η γαλλική κυβέρνηση έστειλε εμπειρογνώμονες στην Αθήνα προκειμένου να συμβάλλουν στην κατάρτιση της ελληνικής πρότασης χωρίς να έχει ενημερωθεί το Βερολίνο και να έχει συναινέσει σε μια τέτοια ενέργεια.